Моля, въведете вашето потребителско име и парола.
Изчакайте зарежда се ..
Изчакайте зарежда се ..

Wi-Fi революции

2024

16

окт.

Много години след появата си, Wi-Fi продължава да бъде масов и предпочитан метод за свързване на устройства, особено мобилните. С нарастващия брой всевъзможни мрежи и устройства е необходимо връзките да стават по-интелигентни, да използват машинен анализ и AI за автоматична оптимизация, да намаляват все повече латентността и да решават все по-добре ежедневните проблеми. Продуктите и решенията на Cisco винаги са били в основата на свързаността, сигурността и управлението на мрежите. Тенденция, продължаваща и до днес.

Черешката на безжичните технологии

Wi-Fi 6 (802.11ax) е безжична технология, предназначена да подобри скоростта, капацитета и ефективността на мрежите, особено в среди с висока плътност на устройства. Ключовите постижения на Wi-Fi 6 са по-висока скорост, по-добро честотно разделяне на каналите позволяващо едновременно обслужване на повече устройства, Target Wake Time функция, помагаща за пестене на енергия и по-добра производителност в претоварени среди - стадиони, офиси, обществени места.

Wi-Fi 6E пък разширява Wi-Fi 6, въвеждайки нова честотна лента от 6 GHz. Традиционният Wi-Fi работи на 2.4 GHz и 5 GHz, докато Wi-Fi 6E добавя и 6 GHz, осигурявайки значително по-голяма ширина на честотния спектър и намаляване на смущенията. Заради допълнителната честотна лента той има много повече канали, по-малко интерференции, по-стабилна връзка с по-широки канали до 160 MHz, значително увеличаващи преноса на данни.

От това се възползват например Access Point устройствата от линията Cisco Catalyst 9100 (9105w, 9105i, 9115, 9120, 9130, 9136, 9166, 9166D1, 9164, 9163E) и Meraki MR Family (MR28, MR36, MR44, MR56, MR57, MR78 и др.). Всички предлагат високоскоростна безжична връзка, идеална за приложения с висока латентност, като AR/VR и видеоконференции. Някои разполагат с вградени сензори за наблюдение на температурата, качеството на въздуха и влажността, което помага за създаването на безопасна и устойчива работна среда.

Оптимизиране на безжичните мрежи към всякакви условия


За да отговори на критични нужди и ситуации, Cisco създаде технологията Flexible Radio Assignment (FRA). Това е функция, която автоматично адаптира настройките на точките за достъп при внезапно увеличаване на броя на свързаните устройства в мрежата. FRA може да променя режимите на работа на радиомодулите, като при нужда използва и двете радиочестоти 5 GHz, за да увеличи капацитета на мрежата, без да компрометира сигурността и качеството на връзката. Притежава три режима на работа: стандартен в който се ползват 2.4 GHz и 5 GHz за клиентите, двоен 5 GHz режим - активиращ и двете радиочестоти на 5 GHz за повишаване на капацитета в зони с висока плътност на устройства и трети - режим за мониторинг на сигурността: сканиращ 2.4 GHz и 5 GHz честотите за потенциални заплахи, докато все още обслужва клиентите на 5 GHz.

Защо подобна технология е толкова полезна? Представете си например че сте организирали среща в някоя зала и в даден момент се наложи голям брой служители да се свържат с Wi-Fi едновременно? Тогава FRA може да поеме тежките задачи и автоматично да премине към оптимален режим на работа, осигурявайки необходимия капацитет и стабилност. След събитието точките за достъп се връщат в нормален режим на работа автоматично. Затова технологията е подходяща за офиси, учебни заведения, болници и други локации с висока концентрация на безжични устройства.

По отношение на интегрираните решения за сигурност, Cisco използва Zero Trust архитектура за осигуряване на непрекъсната защита на устройства и данни. Автоматизираното управление на достъпа и анализ на поведението на устройствата предотвратяват прониквания и атаки. Private 5G пък се предлага като услуга, насочена към индустриалната революция 4.0, осигурявайки висока скорост и ниска латентност за критични приложения в среди, където Wi-Fi не е подходящ.

Cisco Meraki - за всички корпоративни изисквания

Cisco Meraki MR са безжични точки за достъп за корпоративни среди, които се управляват чрез облака. Те предлагат интуитивно централизирано управление и елиминират нуждата от традиционни хардуерни контролери. Управлението на точките за достъп става директно през „облака“ с лесен за използване уеб интерфейс, което позволява бързо конфигуриране и поддръжка на разпределени мрежи.

Интелигентните функции на тези устройства включват MU-MIMO 802.11ax, подсигурени честоти и RF оптимизация с вграден спектрален анализ, интеграция с Cisco Umbrella за защита от зловреден софтуер, и автоматични актуализации на фърмуера. В същото време функциите за сигурност и анализ добавят вградена защитна стена на слоеве 3 и 7, поддръжка на 802.1x/RADIUS, интеграция с Active Directory и система за откриване и предотвратяване на прониквания (WIDS/WIPS). Предлагат анализ в реално време на мрежовите данни, оптимизация на радио честотите, автоматично управление на мрежовите настройки и поддръжка на „mesh“, позволяващи „самоизлекуване“ и продължителна работа при повреди в мрежата. Дори имат възможност за Zero-touch deployments – помагащи за бързо разширение на мрежата без нужда от посещение на място за конфигурации, както и вграден Bluetooth за интеграция с IoT устройства и възможност за следене на присъствие чрез MAC адреси.

Партньорството между Apple и Cisco подобрява мрежовите връзки при iPhone, iPad и Mac

Когато два технологични гиганта се обединят, създавайки нови технологии, в крайна сметка потребителите печелят. Благодарение на технологията Cisco Wi-Fi Optimization, устройствата на Apple се свързват по-бързо към Cisco точки за достъп, което намалява закъсненията и прекъсванията, осигурявайки по-добро потребителско изживяване. Fastlane+ функцията пък приоритизира приложенията на Apple устройства, като осигурява необходимата честотна лента за оптимална производителност, особено при гласови и видео приложения. За по-бързо откриване на проблеми Cisco Wi-Fi Analytics предоставя богати телеметрични данни, позволяващи на IT специалистите по-бързо да диагностицират и решават проблеми с мрежата, свързани с устройства на Apple.

Партньорството се базира на използването на Catalyst 9800 Wireless контролери и новата серия точки за достъп Catalyst 9100, управлявани от софтуера Cisco DNA, предоставящ анализи, AI автоматизация и оптимизация. Платформите Meraki Dashboard и Cisco DNA Center предоставят по-добра видимост и автоматизация в случай че имате мащабни мрежи. Cisco Spaces пък дава информация за присъствието на хора и крайни точки в сградите, за вземането на по-добри бизнес решения.