Моля, въведете вашето потребителско име и парола.
Изчакайте зарежда се ..
Изчакайте зарежда се ..

STEM кодиране и програмиране в образованието: Пълно ръководство

2024

14

февр.

STEM кодиране и програмиране в образованието: Пълно ръководство


С превръщането на нашия свят във все по-технологично ориентиран, кодирането и програмирането станаха модерни думи в сферата на образованието. Повече от само модерен изказ, въвеждането на програмиране в класната стая се превърна в жизненоважен компонент на STEM обучението, като се има предвид бъдещето на автоматизацията и AI. Подобно на математиката и изучаването на езика, основните знания на учениците по програмиране могат да им помогнат в избора на много кариерни посоки и да им предоставят информация и умения, необходими за техния успех и просперитет в утрешния свят.


Защо кодирането и програмирането са важни в STEM?
LEGO Education вярват, че е важно учениците да имат възможността да създават и решават задачи с инструменти, които могат да се развиват заедно с тях. За да продължат да усъвършенстват своите умения и знания за кодиране с течение на времето, те се нуждаят от възможности за използване на различни подходящи за нивото им езици за програмиране. За учениците е важно да развиват способностите си в програмирането, за да се подготвят за технологичното бъдеще. Използват се различни видове код за създаване на програми за решаване на задачи.


Ползи от обучението по кодиране и програмиране
Обучението по програмиране позволява на учениците да изследват и развиват умения за комплексно и ориентирано към решаване на задачи мислене. Подготовката на учениците за развитие на такъв тип мислене означава да разберат как да дефинират задачи, които да бъдат решени от компютър, да развият умения за алгоритмично мислене и да овладеят сложността на моделирането на процеси. Тези умения подготвят учениците за разнообразни кариери в STEM. Възлагането на задачи за решаване чрез програмиране им позволява да научат и практикуват мисловните си умения, необходими за създаване на алгоритми за решаване на задачи, подготвяйки ги за бъдеща кариера.


Различни езици за програмиране
LEGO Education смятат, че е важно да се определи на кой етап са учениците в процеса на тяхното обучение и да им помогнат да напреднат по-нататък. Обучението по кодиране и създаването на програми за решаване на задачи не е по-различно. Идеята е учениците да опознаят различни видове кодиране.


Езикът за кодиране (програмиране) е система от нотации, която позволява да се напише компютърна програма. Повечето от тези езици са текстови, но някои са графични. Най-често използваните езици за програмиране в STEM обучението са Scratch, Python, JavaScript и HTML.


LEGO Education се фокусират върху възлагане на учениците на задачи за програмиране без използване на устройства, физическо програмиране, блоково програмиране, блоково програмиране с текст и текстово програмиране на Python.

 

 

Програмиране без използване на устройства (Unplugged coding)
Подходящи за всички възрасти, дейностите без използване на устройства позволяват на учениците да проверяват концепции и идеи без устройство. Учениците често се фокусират върху това как да програмират нещо, но се затрудняват да разберат концепцията зад кода. Началото с дейност, която симулира кода без устройството, им позволява да разберат по-добре дадена концепция. Например, учениците създават цикли на практика преди да се научат как да кодират цикъл в тяхната програма.


Физическо програмиране
Физическото програмиране е страхотна отправна точка за начинаещи и стартиращи програмисти за създаване на прости кодове без устройство, което им позволява да изследват и намират смисъл чрез игра, подготвяйки ги да преминат от реално представяне към графично програмиране по-късно. Така учениците могат да изследват концепции, като например условия, за да разберат как работи едно условие без да е нужно да се учат как да го програмират.


Блоково програмиране
Подходящо за по-малки ученици или начинаещи програмисти, блоковото програмиране ще позволи на учениците да създават низове с код. Стартът на начинаещите програмисти с блоково програмиране премахва потенциалните бариери, които други езици за програмиране могат да поставят. Програмирането с решение за обучение като SPIKE Essential дава възможност на учениците да се научат как да създават прости и сложни програми и им позволява да изследват по-нататък концепциите за програмиране. Това е перфектна първа стъпка в програмирането.


Блоково програмиране с текст
Блоковото програмиране с текст позволява на учениците да използват опита си в програмирането с drag-and-drop, за да създават програми. Включването на думи в блоковете им помага да започнат да разбират как да пишат текстов код.


Scratch програмирането е пример за блоково програмиране с текст. Безплатен език за програмиране и онлайн общност, Scratch е образователен инструмент, насочен към учащи на възраст между 8 и 16 години. Предлагайки възможност за създаване на интерактивни анимации, истории и игри, той се използва по целия свят и е чудесен начин за насърчаване на интерес към програмирането у децата.


LEGO Education използват базирана на Scratch програма за блокове с думи за програмиране на двигатели и сензори, които могат да се използват за изграждане на интерактивни роботизирани модели.


Текстово програмиране


Python
Смятан за най-лесния за научаване език за програмиране, Python има прост синтаксис и голяма библиотека от стандарти и инструменти, които могат да помогнат на учениците да се справят с него. Python дава старт в текстовото програмиране.


LEGO Education вярват, че привличането на учениците към текстово програмиране им позволява да отключат пълния си потенциал. Няма ограничения за това какво ще могат да създават и програмират учениците за решаване на задача.


Как да пренесем кодирането и програмирането в класната стая
Учениците учат най-добре, когато могат да практикуват и изпитат нещата сами, често чрез въпроси или проба и грешка. Продуктите LEGO Education улесняват това, като дават на децата възможност да изследват и открият радостта от STEM образованието.


По-конкретно, когато говорим за програмиране, един от най-ефективните начини за въвеждане на STEM в класната стая е с образователна роботика, като например продукта SPIKE, който позволява на учениците да проектират, изграждат и програмират роботизирани модели.

Въведете LEGO® Education във вашето училище
Нашият екип от специалисти е тук, за да ви помогне да намерите решението, което отговаря на нуждите на вашите ученици.