Моля, въведете вашето потребителско име и парола.
Изчакайте зарежда се ..
Изчакайте зарежда се ..

Кой определя пресечните точки между технологии и екология?

2023

31

ян.

Съвсем сигурно е, че ако използваме новите технологии, AI и работим за по-устойчиво бъдеще, ще успеем да осигурим една „по-зелена“ планета за наследниците си. В тази посока бяха насочени много от предложенията от техническия семинар „Технологичните предизвикателства на съвременния свят“, който се проведе на 14 и 15 ноември 2023 г. в хотел “DoubleTree”, гр. Пловдив. Интересното събитие бе организирано от Поликомп, с любезното съдействие и участие на партньори и лектори от топ световните компании: APC by Schneider Electric, Cisco, Dell Technology, EATON, Fujitsu, HPE, Huawei Enterprise, Lenovo и Microsoft, намерили пресечни точки помежду си, както и с всички нас.

Идеята за зелен преход всъщност… работи!

Хотел „DoubleTree” е част от групата Hilton, отделяща огромно внимание и значителни ресурси към идеята за опазване на околната среда, чрез откупуване на въглеродния отпечатък на всяко проведено в сградата събитие. Фактите: еднодневната среща приюти под покрива на хотела 100 участника, като общата заетост на стаите с две закуски и вечери се изчислява на 50 нощи. Изчисленото въздействие над околната среда за цялото събитие е 3453 киловатчаса електроенергия, 18 984 литра вода, 26 килограма отделени отпадъци (само от хранене и престой). Изразено като въглеродни емисии, влиянието на семинара над околната среда достига близо 1.3 метрични тона въглероден диоксид. Интересно, нали?

Но с какво трябва да разполагате, за да ползвате тези вълшебни технологии?

Без да въвеждате нови решения и технологии, няма как да контролирате и изчислявате въздействието си над природата, подобно на Hilton в предходния уникален пример. Затова основните теми на събитието, засегнати от лекторите в крайна сметка опират до пресечните точки на технологиите с екологията.

Хибридният облак на Fujitsu например дава възможност за ефективно разпределение на ресурсите, за да се оптимизира производителността и да се спестят разходи. Това става чрез разпределяне на работните натоварвания в облачни среди (висока наличност и възможности за възстановяване след бедствие), оптимизиране разпределението на ресурсите (консолидиране на сървъри, намаляващо потреблението на енергия и въглеродния отпечатък), стратегическо разпределение на работните натоварвания (свеждащо до минимум разходите) и осигуряване гъвкавост за мащабиране на ресурсите при нужда. Така може бързо да реагирате на пазарните промени, да разширите потребителската си база или да въвеждате иновации с по-голяма скорост.

В същото време познатата с интелигентното си управление на захранването компания Eaton открива най-подходящите данни и подпомага вземането на решения в реално време, стъпвайки върху платформата си Brightlayer. Тя може да прилага правилен баланс от инструменти и услуги за решаване на предизвикателства, свързани с управлението на захранването и оттам - за осигуряване на по-безопасно, интелигентно и ефективно цифрово бъдеще.

Още през юни 2022 г. гигантът Cisco представи своето управление от „облака“ за линията Catalyst. Мрежовите специалисти вече могат да наблюдават и управляват устройства, използвайки Meraki Dashboard директно от облака. Предлага се мониторинг за мрежата, диагностика на проблеми и отстраняване на неизправности. Към момента с тази екстра разполагат комутаторите от сериите Catalyst 9200, 9300 и 9500, както и безжичните точки за достъп: Catalyst 9162, 9164 и 9166, но тепърва ще бъдат добавяни още.

Устройствата и технологиите за споделена комуникация на Cisco (Webex, Cisco Unified Communications Manager, Cloud Calling), както и конкретните модели слушалки, микрофони, периферни устройства, IP телефони и др., затварят цялостната екосистема от хардуер и софтуер, чието предназначение в крайна сметка е също да намалят по възможност усилията и времето, които отделяме за срещи и разговори, а оттам съответно и конкретния въглероден отпечатък.

Уникални решения за съхранение на неструктурирани данни за генеративен AI предлагат от Dell Technologies. Благодарение на тях можете да заложите правилните основи за захранване на ваш, собствен корпоративен изкуствен интелект. Всичко това става бързо и сигурно благодарение на предварително тествани платформи валидирани с години от DELL и Nvidia - DELL Validated Designs for AI - той постоянно консумира и генерира огромни количества данни и за да се възползвате напълно от предимствата му, трябва да имате стратегия за съхранение на данни. Тук на помощ идват решенията за неструктурирани данни на Dell Technologies. От обучението на моделите ви, до фината настройка и генерирането на прогнози въз основа на тях, ще разполагате с пълен набор от доказани в индустрията технологии за съхранение, сигурност и управление на данни - за да ги ползвате където и да се намират с пълен набор инструменти.

Сериозна добавена стойност за всяка компания носят и решенията на Huawei в областта на мрежовото оборудване, както и дейта център решенията от HPE, без които „гръбнакът“ на мрежата няма как да захранва с огромни обеми от данни сървърите с които разполагате, колкото и модерни да са те.

Изключително интересни са и софтуерните платформи на Schneider Electric, обединени под името EcoStruxure. Те са с различна насоченост и различни приложения за клиентите, но ако говорим конкретно за центровете за данни (специализираната платформа EcoStruxure IT), е добре да знаете, че тя може да наблюдава състоянието на UPS-те, животът на батериите, и различните видове показатели на околната среда в центъра за данни. Така непредвидените прекъсвания ще бъдат сведени до нула.

Не на последно място отбелязваме и гигантите от Microsoft с хитовата си услуга Azure OpenAI Service. Тя осигурява REST API достъп до мощните езикови модели на OpenAI, включително GPT-4 и GPT-3.5-Turbo. Те могат лесно да бъдат адаптирани към конкретна задача, генериране на съдържание, резюмиране, семантично търсене и превод на език или създаване на код. Генеративните модели налични в Azure OpenAI, имат значителни потенциални ползи, но без внимателно проектиране и обмислени мерки за намаляване на риска могат да генерират неправилно или дори вредно съдържание. Microsoft е направила значителни инвестиции, за ви предпази от злоупотреби и непреднамерени вреди. Затова в момента достъпът до услугата е ограничен и съобразен с голямото търсене, предстоящите подобрения на продукта и ангажимента на Microsoft за отговорен изкуствен интелект.