Моля, въведете вашето потребителско име и парола.
Изчакайте зарежда се ..
Изчакайте зарежда се ..

Фотоволтаичната система за собствена консумация не носи рискове, а само ползи!

2023

28

авг.

Чистата енергия бързо набира популярност точно в момента, когато парниковите газове и въглеродните емисии нанасят огромна вреда на природата. Днес е идеалният момент да започнете да използвате слънчева енергия не само в търговски обекти, но и за жилището си. Разходите за инсталиране на соларна система постоянно намаляват и ако решите да се сдобиете с такава, правите добър избор. Изкупните цени на тока могат да бъдат вече дори нулеви, но не и цените, на които вие купувате този ток. Затова най-сигурният вариант за централа е тя да бъде предимно за ваша собствена употреба – у дома, офиса, склада или цеха.

 

 

Накратко, ето какво ви е необходимо


Слънчеви панели: Ключовият елемент, от който ще се нуждаете, е соларен панел (панели). Те са част от системата, произвеждаща енергия.


Инвертор: Преобразува постоянния ток (DC) от панелите в променлив ток (AC). Повечето съвременни уреди работят с променлив ток.


Батерия: Съхранява излишната енергия през деня и я доставя през нощта, тъй като панелите спират да работят след залез слънце.


Контролер за зареждане: Подобрява ефективността и безопасността на зареждането на батерията.


Аксесоари: За свързване на всички компоненти е необходим набор от проводници, стойки за монтиране и поставяне на слънчевите панели под оптимален ъгъл, както и допълнителни компоненти (предпазители, съединители, връзки, инструменти и др.).

 

Проектирайте предварително това, което ви трябва
Проектирането означава да определите размера на системата, от която се нуждаете. Този размер зависи главно от общата потребност от енергия на всички уреди. За целта съставете списък с тях и консумацията им на мощност (почасово) и енергия (дневно). Номиналната мощност на всеки уред се измерва във ватове (W) и често е отбелязана върху уреда. Изчислете потреблението на енергия като умножите потреблението на мощност по часовете на използване. Ето примерна таблица:


Уред Мощност (вата) Работа (в часа) Обща дневна консумация (ватчаса)
Осветление 20 W x 4 бр. 6 ч. 480 Wh
Лаптоп 120 W x 2 бр. 4 ч. 960 Wh
Мини хладилник 100 W 12 ч. 1200 Wh
Мобилен телефон 25 W x 2 бр. 2 ч. 100 Wh
Общо 470 W - 2740 Wh

 

Тя показва, че през деня максималната консумирана мощност от слънчевите панели е 470 W, а общата консумирана енергия за 24-часов цикъл е 2740 Wh или 2,74 киловатчаса (kWh). Използвайте тези числа, за да изчислите размера на слънчевите панели, инвертора и батерията.

 

Определяне на размера на слънчевите панели
Първо намерете средната продължителност на слънчевата светлина във вашето населено място чрез различни източници в Интернет. След като разберете числото, е нужно да разделите общата необходима енергия на него (Wh / h = W). Или в случая с таблицата, ако приемем, че мястото получава около 4,5 часа слънчева светлина дневно, пресмятаме:


2740 Wh / 4,5 h = 608 W панели
За да имаме известен запас и сигурност, можем да купим два 350-ватови слънчеви панела, свързани последователно и осигуряващи 700 вата енергия.

 

Подбор на батерия и контролер
Повечето компании вече предлагат батерии, които се измерват във Wh или kWh. За профила на натоварване от горния пример батерията трябва да може да съхранява минимум 2,74 kWh. Ако към това се прибави известен резерв, то ще се спрем на батерия от 3 kWh. Изборът на контролер за зареждане е подобен. Търсете контролер с номинално напрежение, съответстващо на напрежението на панела и батерията (напр. 12 V). Проверете спецификациите му, за да се уверите, че неговият токов капацитет е по-висок от номиналния ток на соларните панели (напр. използвайте контролер с ток 20 А за соларни панели с ток 11 А).

 

Избор на инвертор
Зависи от мощността на батерията и слънчевия панел. Изберете инвертор с мощност, малко по-висока от тази на панелите. В горния пример имаме панели с мощност 750 W и можем да използваме инвертор с мощност 1 000 W. Моделите на Huawei и Growatt са идеални за целта. След това се уверете, че входното напрежение на фотоволтаичния инвертор съответства на напрежението на соларния панел (напр. 36 V), а входното напрежение на батерията съответства на номиналното напрежение на вашата батерия (напр. 12 V).

 

Кабели, аксесоари и инсталиране
За малки системи като тази, за която пишем, размерът на кабелите не е от голямо значение. Можете да използвате общ кабел с диаметър 4 мм за всичките си връзки. За по-големи системи обаче, правилните размери на кабелите са от съществено значение за осигуряване на безопасна и оптимална работа. В този случай не забравяйте да използвате някое онлайн ръководство за определяне на размера на кабелите.


В крайна сметка ще стигнете и до самото инсталиране на системата, което не е чак толкова сложно. Най-добре е да се доверите на специалисти, но ако решите да опитате сами, бъдете спокойни. Съвременното оборудване, предлагано от Поликомп, разполага с готови портове и съединители, така че свързването на компонентите е лесно и логично.