Моля, въведете вашето потребителско име и парола.
Изчакайте зарежда се ..
Изчакайте зарежда се ..

Фотоволтаичните системи, предлагани от Поликомп: все по-близо до всеки дом и бизнес!

2023

17

май

София, 11 май 2023 г. Ден след публикуване на програмата за финансиране на ФвЕЦ за домакинствата, Поликомп представи пред свои партньори възможностите за изграждане на фотосоларни инсталации на свое събитие в хотел Хаят. Основните въпроси, „Откъде да получа средства, за да използвам възобновяем енергиен източник?“ или „Към кого да се обърна за помощ и конкретни решения?“, намериха своите отговори на семинара.

 

 

Откъде да получа средства, за да използвам възобновяем енергиен източник?


Част от Националния план за възстановяване и устойчивост, за който се говори доста в последно време, е т. нар. „Направление Зелен преход“. Планът включва различни компоненти за бизнеса и домакинствата, като всеки от тях има собствен бюджет и точно определена насока. Интересното е, че за финансова подкрепа вече могат да кандидатстват не само развиващи се фирми и техните сгради в сферата на производството, търговията, туризма и услугите, но и физически лица (обикновени граждани). От месец юни ще бъде възможно дори финансирането на земеделски стопанства с цел технологична и екологична модернизация.

 


Най-интересна за гражданите и бизнеса изглежда обаче възможността да получат финансова подкрепа за отделните домакинства или пък за малкия и среден бизнес. Домакинствата с неефективни източници на топлинна енергия (напр. печки на твърдо гориво) могат да получат подкрепа от държавата за инсталиране на съвременно екологично оборудване - соларни бойлери и фотоволтаични системи за дома. И това е само част от програмата, имаща за цел да подкрепи поне 10 000 домакинства в България.


Според условията ?, най-добре е кандидатът да бъде собственик на жилището, което иска да оборудва, а в случай че е съсобственик и притежава по-малко от 51% идеални части от него, е необходимо писмено съгласие от другия или останалите собственици. Кандидатите имат право да подават само едно предложение, което може да включва само едно жилище, и не трябва да имат задължения за данъци, осигуровки и др. Ако решите да се включите в надпреварата, добре е да знаете, че вече може да подавате своите документи, а крайният срок е до 10 ноември 2023 г. След тази дата ще се извърши класиране на проектите. Но ако нямате достатъчно опит в сферата, добре е да знаете, че процедурите не са никак леки и бързи - затова е добре да се доверите на специализирани в тази област компании. И още нещо важно: можете да кандидатствате с проекти, които са в процес на изработка, стига да отговарят на установените критерии.


В рамките на следващите няколко месеца само за домакинствата ще бъдат разпределени около 80 милиона лева! Обикновеното домакинство може да получи безвъзмездно финансиране със сума до 1 960 лв. за соларен бойлер и до 15 000 лв. за фотоволтаична система с мощност до 10 kW за лична употреба.

 

Какво още трябва да имате предвид, за да ползвате тази помощ?


Разбира се, налични са специфични изисквания и условия, които е добре да знаете (отново напомняме за добрата идея да се обърнете към опитен консултант!). Вземете предвид факта, че за соларните бойлери (устройства за затопляне на вода само за битови нужди), максималното финансиране може да е до 100% от стойността им (но не повече от 1 960 лв.), докато за фотоволтаичните системи то е до 70% (но не повече от 15 000 лв.). Останалата сума се поема от вас! Освен това, за собствени нужди на домакинството няма как да продавате излишния си ток на енергийните доставчици - енергията може да бъде ползвана само в рамките на жилището ви. Затова, за да не се окаже, че имате излишък и реални загуби, добра идея е да инвестирате и в повече батерии. Какви? Ще разберете след малко. Нека само да доуточним, че ще трябва да се съобразявате и с технически изисквания към всички компоненти. Например, не по-малка от 20% ефективност на фотоволтаичния модул и гаранция от поне 12 години, не по-малка ефективност на инвертора от 96% и гаранция минимум 10 години, наличие на устройство, което ограничава връщане на електроенергия в мрежата, съвместимо с инвертора или вградена такава функция на самият инвертор. Дори самата конструкция (материалите и крепежните елементи, използвани за монтаж на модулите) следва да ползва нискокорозионни материали и да е монтирана правилно, както и да има поне 10 години гаранция.

 

На какви марки и модели модули може да разчитате и откъде да ги купите?


Колкото и да сте добри в уреждане на документи и финансиране, в крайна сметка ще достигнете до момента на самото закупуване на техника и изграждането на инсталацията. Тогава идва ред на опитните локални доставчици и инсталатори, каквито са Поликомп и веригата от доверени партньори и инсталатори, която дистрибуторът развива. Най-големият ИТ дистрибутор в България за последните 22 години от миналата година здраво е стъпил и в сектора на фотоволтаичните системи като официален дистрибутор на едни от най-качествените инверторни системи за бизнеса (Huawei) и за дома (Growatt), както и на реномираните и използвани масово по света фотоволтаични панели на Jinko Solar и Suntech.


Както вероятно знаете, всяка фотоволтаична система основно се състои от панели, вършещи основната работа през деня (улавяне на слънчевата радиация), инвертори (приемащи правия ток от панелите и конвертиращи го в променлив, с който домашната електроника работи и батериите се зареждат), както и допълнителни батерии, складиращи енергията за времето, през което панелите не работят – предимно през нощта. Към тези три основни компонента можем да добавим още и контролерите за зареждане на батерии (BMS), които правят нужната регулация така, че последните да имат по-дълъг живот и да работят безопасно, както и специализирания и ключов за работа софтуер за мониторинг и контрол на системата по всяко време и отвсякъде. Марките, които Поликомп предлага на българския пазар, определено са реномирани и с добър баланс между цена и качество, но ето малко повече информация и за конкретните модели:


Компонентите, без която вашата фотоволтаична система не може


Започвайки „отгоре-надолу“, отдаваме дължимото на изложените с години на слънчевата топлина и радиация панели, които трябва да издържат на променящите се външни условия. Фотоволтаичните панели Suntech са марка, позната по света от години, която е в челната „десетка“ на производителите за 2021 година. Продуктите ? са използвани в част от най-големите соларни паркове по света, предлагат ефективност от над 21,3% и се продават в различни големини и типове мощност, варирайки от 400 до 670 Wp. Последната стойност се нарича „ват пик“ и е мярка за максималния електрически капацитет, който притежават соларните панели при идеални условия.


Другият тип панели, предлагани от Поликомп, са тези на Jinko Solar, също класирани на челни позиции по световни доставки (общо над 130 GW) в края на 2022 година. Компанията се занимава и с развойна дейност като имат над 1 000 инженера за целта, а продуктите им могат да бъдат еднолицеви и двулицеви с до 700 Wp мощност.


Инверторите са вторият изключително важен компонент в системата, защото от тях зависи не само конвертирането на електрическата енергия, но и правилното ? подаване към домашната система и батериите. Моделите на Huawei и Growatt могат да бъдат монофазни или трифазни, като първите са и хибридни, включващи WiFi_FE донгъл за управление. Насочените към домашните потребители модели на Growatt (за които има и специални предложения при поръчки на панели, инвертори, батерии и контролери за тях), се предлагат в сериозно разнообразие от мощности и капацитети. Монофазните, например, варират между 2 и 6 киловата, а трифазните достигат и до 10 киловата.


Ето и примери за две батерии, подходящи за домакинства, които идеално биха се вписали във финансирането по европрограмите. Първата е Huawei Luna2000, изградена от модули по 5 киловатчаса всяка, поддържаща хибридни монофазни и трифазни инвертори, контролирани лесно от BMS управление и изключително лесни за инсталиране. Тя притежава и 10 години гаранция, което не е за пренебрегване. С толкова години гаранция са и батериите на Growatt, които, подобно на тези на Huawei, също са защитени от външните условия според стандарта IP65, имат модулно инсталиране, могат да работят с монофазни или трифазни инвертори и с добавяне на модули достигат капацитет от 25 киловатчаса.


Ето и нещо много интересно за финал. Броени дни ни делят от доставката в България на уникалната система от батерии, насочена към бизнеса, която също носи името Huawei Luna2000, но е с много по-сериозен капацитет (и размери, разбира се). Тази огромна и мощна „батерия“ може да складира електроенергия с капацитет от цели 200 киловатчаса, като изходната и мощност е 100 киловатчаса – т. е. достатъчно, за да захранва цели сгради за известно време. Нивото ? на защита е IP55/RoHS6, което гарантира висока надеждност и продължителност на живот. Управлението на модулните ? батерии е супер гъвкаво (могат да се сменяват безопасно по всяко време), контролират се от Fusion Solar софтуер и смарт контролер. Разполага и с две климатични системи за поддържане на оптимална температура на батериите, плюс активна сигурност за защита на системата, организирана в цели 4 нива. Все пак инвестирате в нещо сериозно, което трябва да бъде опазено, нали?


Цялата информация от семинара за ФвЕЦ е достъпна за интересуващите се в Поликомп и техните доверени доставчици.