Моля, въведете вашето потребителско име и парола.
Изчакайте зарежда се ..
Изчакайте зарежда се ..

Няколко конкретни причини, правещи OnePlus 11 изключително привлекателен

2023

21

февр.

Когато си купите мечтаният нов телефон, особено ако е топ модел, чувството на възторг, удовлетворение или просто казано в близкоизточен стил - „кефа“ първоначално е доста голям, нали? Цъкате из екрана, цъкате с език и не можете да повярвате, как сте живели досега без тази скорост, тези нови функции, супер яката камера и т.н. Чувството за ъпгрейд си е много приятно, признавам.


Какво се случва обаче, когато само месец-два, след като се нарадвате на новата си придобивка разберете, че вече се е появил неин наследник, който… има още по-добра камера, още повече функции, ултра-мега топ рекордна скорост и изобщо – засенчва сериозно последният ви любимец? Не се притеснявайте, този факт си е съвсем в реда на нещата и се случва с всеки от нас. Производителите и търговците се грижат за това, сетивата ни да са непрекъснато завладявани от все по-нови и бързи технологии и възможности. В което няма нищо лошо, дори напротив – любопитството ни тласка напред към прогрес и развитие, вместо да седим в застой.


Нещо подобно се случи и с мен, едва броени седмици, след като имах възможността да се порадвам на супер телефона OnePlus 10T 5G. Неговият достоен наследник - моделът OnePlus 11 вече превзема пазара и определено носи чувствителен ъпгрейд в различни отношения. Достатъчно, за да започнете вече да мечтаете за него.

 

 

Огромната производителност е нещо, което привлича
Ще си позволя да направя и някои типично човешки сравнения, от „живия живот“, както закачливо се шегува любимият на много българи доктор Мирослав Ненков. Колкото и да сте скромни, ще е трудно да не признаете, че сте се сблъсквали с явлението „бавен телефон“. Или сте имали устройство, което преди си е „работело добре“, но незнайно как в даден момент започва да реагира все по-бавно, да „мисли“ повече, да не се подчинява на всички команди и да ви изнервя точно в моменти, когато ви е най-напечено. Познато, нали?


Спокойно, няма да анализираме сега всички възможни причини за това, нито да ви давам съвети как да ги избягвате. Но ви гарантирам, че това лениво състояние на телефоните в определена възраст, се случва почти на всички. И не само защото техните батерии остаряват, нито защото ги претъпквате с игри, музика, снимки и филми. Но и защото операционните системи, софтуерът, скоростите на интернет и обемите предавани данни съвсем еволюционно с времето повишават своите изисквания към смартфоните.


Точно затова ъпгрейдът към нов, по-бърз телефон винаги носи описаната в началото наслада – работи супер бързо, „мазно“, всичко изглежда красиво, готино и безпроблемно. Затова няма как да не ви зарадва супер скоростта на OnePlus 11 – телефонът, който (към момента на писане на тази статия!) заема топ позицията в света като скорост, рапортувана в сайта Geekbench.com за телефони с Android операционни системи. 1341 точки в едноядрен режим (single core) и 4760 в многоядрен (multi core) осигуряват топ позицията в света за този модел, като следващият в нея е надолу с цели 100 точки за single core и 1000 при multicore!

Магнетичният екран и привлекателните камери
Няма да описвам подробно всички възможности на OnePlus 11, защото със сигурност ще намерите всеки един детайл за него в информационната ни вселена – интернет, или пък разпитвайки супермодерния Chat GPT. Целта ми е да споделя с вас това, което привлича лично мен към подобен флагман. И когато вече е ясно колко впечатляваща е скоростта му, хайде да ви се похваля какво разбрах за неговият екран.


6,7-инчовият дисплей с който е оборудван телефона е наистина голям и красив – много по-голям от този при далеч по-скъпите конкуренти и защитен от Gorilla Glass Victus. Привлича погледа със своите ярки цветове и висока честота на опресняване, които създават впечатлението за супер „мазно“ скролиране и цялостна ултралека работа с телефона. Да не говорим, че дори може да го калибрирате и персонализирате. Снимките, които щракате и разглеждате на него, изглеждат фантастично добре – може би не само заради големият му размер, но и заради сериозната плътност от 525 пиксела на инч. Разбира се, това не е най-яркият екран, който можете да закупите на пазара днес, но едва ли ще имате уреди да измерите това и едва ли ще го забележите, поради забележителният му контраст и цветове. О, да и ако ви интересува точната му максимална (нативна) резолюция, тя е зашеметяващата 3216 x 1440 пиксела.


Затова не е изненадващо, че OnePlus 11 поддържа топ стандартите за гледане на филми днес - Dolby Vision и HDR10+ за динамичен обхват HDR. Да, поддържа и двата конкурентни стандарта, което е интересно, защото доста малко телефони, че дори телевизори могат да се похвалят със същото. OnePlus 11 също така използва LTPO технология за дисплея, която му позволява да го поддържате постоянно включен, без да изразходвате допълнителни количества енергия или пък да забавяте честотата на опресняване, когато телефонът не се нуждае от скорост.


Благодарение на партньорството си с топ марката от света на фотографията - Hasselblad, OnePlus 11 разполага със система от камери, която като че ли е ориентирана повече към артистите зад спусъка и фотографите с познания, разбиращи какво правят, отколкото към масовото и „механично“ снимане. Затова може би не за всеки ще е супер лесно просто да щрака с камерата. Камерите на Hasselblad са фокусирани предимно върху добрите цветове и осветлението и са страхотни за потрети, макар и да нямат сериозно телефото увеличение. Затова повтарям твърдението си, че OnePlus 11 ще се хареса на „расовите“ фотографи, които познават камерите Hasselblad. Всъщност точно те са същите онези камери, използвани не само от култовите професионални фотографи на топ печатните списания в света, но дори от астронавтите в космоса и стъпилите на Луната! Това усещане за уникалност очевидно е търсено от OnePlus и затова ще е трудно да го получите при други телефони.


Лично аз доста обичам портретната фотография, лицата на хората. А именно там OnePlus 11 превъзхожда сериозна част от конкуренцията си. Докато Apple и Google винаги са търсели точността и реалността, то OnePlus 11 придава артистичното усещане от истински първокласен фотографски обектив. Да, той не е универсален, но резултатите са красиви и според хора от „занаята“ изглеждат доста по-естествени от другите телефони. Например снимките на домашни любимци, като котки например, може и да не изглеждат толкова резки, контрастни и да различавате всяко тяхно косъмче, но пък топлината на цветовете от козината е по-реалистична.

Oxygen OS стартира с Android 13
Привлечен съм от операционната система на Google, признавам. И не само аз – милиони хора по света. Опитвал съм се да ползвам iOS, но не мога и затова изчистеният интерфейс с тонове скрити функции на OnePlus 11, използващ фирмената Oxygen OS, толкова ми харесва. Той определено изглежда по-близък до оригиналния Android дизайн на Google, спрямо други марки и модели. Има своята изчистена и модерна естетика, макар че можете да го променяте до голяма степен. От компанията обещават поддръжка за поне 4 големи версии на Android, което ще рече, че ви е гарантиран ъпгрейда до Android версия 17, а след това поне секюрити ъпдейтите. OnePlus също така е запазил някои полезни функции, които самите Google премахват, като например организирането на списъците с иконки за приложения.


Якото е, че подобно на феновете на други марки, тези на OnePlus също са много и имат цяла общност за комуникация и съвети между тях. Ако се налага да ровите за някакви специфични настройките и функциите, общността изградена около Oxygen OS от години ще ви помогне.


Хората, които ме познават знаят, че нямам особено много време за игри. Но няма как да не споделя с вас, че този телефон е адски бърз и по отношение на тях – мнение, което признавам не е лично мое или подкрепено с тест на конкретни заглавия, но принадлежи на тестери и блогъри, далеч по-запознати с игрите от мен. Според тях OnePlus 11 видимо изпреварва игралното удоволствие и гладкостта на възпроизвеждане на нови игри, дори спрямо флагмана на Apple – iPhone 14 Pro. На всичко отгоре тук е добавена и още една много интересна функция, която геймърите сред вас ще харесат. Това е възможността да използвате селфи камерата за видео, докато записвате ставащото на екрана. Така може да снимате собствени видеоклипове от екшъна в играта, плюс вмъкната вашата реакция в ъгъла. И след това да изпратите видеото на приятелите си, които да се позабавляват с вашата реакция.


Във всеки случай, OnePlus 11 никога не разочарова по отношение на производителността. Ако все още не осъзнавате, колко мощен е този телефон, опитайте да пуснете 8K видео на лаптопа или компютъра си и ако той се задъхва (което е доста възможно), после пуснете видеото на телефона си. И вижте разликата.

Цената също привлича!
Другото традиционно привлекателно нещо, което насочва моето внимание към азиатското предложение е разбира се цената. Традиционно моделите на OnePlus са в процентно съотношение по-изгодни, спрямо съответните предложения на конкурентите си. Запазвайки разбира се качеството и скоростта си, за която вече стана дума.


Излишно е да ви казвам, че всеки съвременен топ смартфон е направен с премиум материали, които го правят мега красив – както е и OnePlus 11 със своя приятно зелен или черен корпус например. Но красотата си има свой характер и зеленият модел, подобно на предишния OnePlus 10 е леко хлъзгав - ако го ползвате без защитен кейс може лесно да го изпуснете. Препоръчвам ви приятелски винаги да ползвате защитни кейсове и протектори (каквито има в комплекта), освен ако не сте достатъчно небрежно-богати за да сменяте телефона, когато си пожелаете. Иначе според редица първоначални анализатори и инфлуенсъри, този нов телефон предлага приятни форми и извивки със спортна форма, които са вдъхновени от неговата огромна скорост (думи на дизайнера на OnePlus 11).


OnePlus 11 използва същата батерия, като някои от масовите флагмански телефони. Да, тя не поддържа безжично зареждане и е желателно да не потапяте телефона в банята (защото не е сертифициран като водоустойчив с IP68). Но това са „бели кахъри“ и не се плашете да го носите навън в силен дъжд – ще издържи. IP64 сертифицирането му означава, че той не се бои от прах, пясък и т.н., макар че лично аз никога не съм обичал да се въргалям с телефона си из прахоляка и солените пари на морския бряг. Пазя си го.

Кои хора би трябвало да привлича OnePlus 11?
Перфектният избор за работещи „момчета“… и „момичета“. Защо ли? Защото вероятно много от вас използват телефоните си до голяма степен за да говорят често с тях (включително в движение на високоговорител или с хендсфрий), да проверяват десетки пъти на ден мейловете си и да изпращат такива, да се налага да редактират документи, да заснемат снимки, да четат сайтове, препращат линкове, да коментират в социални мрежи. Списъкът от ежедневни дейности е наистина огромен, но няма да ви занимавам с него и да ви убеждавам защо нов и бърз телефон ще повиши вашето работно КПД.


Работещите хора обаче са именно тези, които са най-интересни за производителите и търговците. Защото те изкарват сами парите си, ценят ги, но и най-лесно могат да ги похарчат – ако има за какво. В работното си ежедневие, често хората като мен трябва да реагират доста бързо с редакция на някой нов документ, или дори с отдалечен достъп до някой компютър през Anydesk или Remote Desktop приложения, за да окажа помощ на колега или реша проблем с някой сървър. Ако комбинирам това с различните типове мейлове, VPN връзки с виртуални частни мрежи, измерване качеството на връзка в Wi-Fi мрежи и достигнем до развлекателни функции - слушане на радио по време на път или гледане на телевизия онлайн докато чакам за нещо, то се получава наистина сериозен набор от ежедневна работа, която телефонът ми върши. Познах ли, че и вие правите доста от тези неща, всеки ден?


Ако е така, то определено си струва да обърнете внимание на OnePlus 11. Той има множество уникални функции и възможности, които няма да намерите в друг телефон (например специалният бутон за управление, познат само при тази компания). Има 50 мегапикселова камера, която ще накара всеки занимаващ се с фотография да се гордее. Поддържа разбира се супербърза 5G мобилна връзка (нещо много привлекателно за мен, като професионалист работещ с мрежи и компютри), както и всички безжични стандарти Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6/7. По отношение на паметта, също има сериозни способности и се предлага в конфигурации, вариращи от 8GB RAM + 128GB място за запис на файлове, до цели 16GB RAM + 256GB сторидж.


Но най-привлекателното в този модел е именно неговата скорост, заковала го по стойности на върха, според основните световни топ сайтове за тестове. А именно: AnTuTu: 1140661 (v9), GeekBench: 4899 (v5.1), GFXBench: 57fps (ES 3.1 onscreen). И ако тези факти не ви привличат, то прочетете още веднъж тази статия, за да намерите купищата положителни факти, които ще ви впечатлят. Сигурен съм.