Моля, въведете вашето потребителско име и парола.
Изчакайте зарежда се ..
Изчакайте зарежда се ..

Огромна производителност и скорост, в съчетание с топ сигурност

2023

11

ян.

Корпоративните мрежи в наши дни са коренно различни спрямо онези от края на миналия век или дори мрежите отпреди само 5-10 години. Нуждата от все по-висока скорост, обем на трафика и разбира се – сигурност, е нещо което се удвоява почти всяка година. Особено след промените в стила на работа през последните две години, причинени от Covid пандемията.


Catalyst 9000 e името на фамилията комутатори (устройства обслужващи пакетния трафик във вашата мрежа), създадени от лидера в света на мрежите и интернет – Cisco. Именно този тип устройства са отговорни за супербързите офис комуникации и вашата киберсигурност. А именно те наскоро бяха допълнени с нови функции и възможности - с излизането на новата, подобрена серия Cisco Catalyst 9000X. Тя включва моделите C9300X, C9400X, C9500X и C9600X, различаващи се по своя капацитет и предназначени за различни по големина организации.


Първият модел от серията, Cisco Catalyst C9300X, е интересен с това, че вече поддържа и топ корпоративния стандарт за сигурност при предаване на данните IPSec, като скоро той се очаква да бъде добавен и към възможностите на C9400X. Но защо това е толкова важно?


IPSec (Internet Protocol Security) е технология използваща сложно криптиране на данните, защитавайки сериозно комуникациите. Тя работи на ниско ниво в мрежовите слоеве, което и позволява да постигне по-висока скорост, а в същото време да защити трафика, автентикацията и проверката на данните. Когато я комбинирате с традиционните виртуални частни мрежи (VPN), можете да сте сигурни, че подслушването на трафика или кражбите на данни във вашата мрежа става невъзможно.


Принципно кабелните и безжичните мрежи в една корпоративна мрежа са две отделни „единици“, контролирани отделно, но Cisco промени това още преди няколко години, благодарение на своя пакет технологии за унифициран достъп, наречен Cisco Unified Access Data Plane (UADP). Компанията инвестира над 100 милиона долара за да я разработи и пусне на пазара, а днес ще я намерите в C9300X модела под името UADPsec. Тя позволява на комутатора да работи с огромна скорост до 100G на ниско ниво (хардуерно криптиране) и до 1 Tbps при стекиране (обединяване на работата на суичовете). Това повишава неимоверно възможностите за хостване на приложения, общи за платформата на Catalyst. C9300X поддържа и базирани на IPv4/IPv6 IPsec VPN тунели (цели 128 на брой), както и NAT Traversal, Multicast маршрутизиране, Layer 3 сегментиране през IPsec, Layer 2 комуникации през IPsec и дори Ethernet VPN през вече изграден виртуален тунел.


Всичко това може да звучи сложно, но ето защо се нуждаете от подобни технологии. Ако имате вече изградена SD-WAN мрежа (свързаност между различни офиси в страната например), то Catalyst 9300X ще свърши страхотна работа, защото може да поеме работата на множество досегашни устройства и да намали техния брой. Например може да премахнете излишни рутери (маршрутизатори), защитни стени (Firewalls) и VPN концентратори. Catalyst 9300X ще помогне да оптимизирате инфраструктурата и да получите нови функции. Той може и да се ползва в различни сценарии. Например Site-to-SIG схема при която офисната мрежа е свързана към Secure Internet Gateway услуга (например Umbrella, Zscaler или друга). Вторият е Site-to-Cloud, при който установявате защитен тунел към избран от вас доставчик на облачни услуги. Третият е сайт към сайт (различни ваши офиси). При него C9300X може да създаде сигурен тунел към защитната стена на вашия център за данни, рутер или друг комутатор C9300X. А това са само три причини, поради които платформата е супер подходяща за ъпгрейд на досегашното оборудване.

 

 


Допълвам всички тях с още няколко плюса. Новата серия Catalyst 9000X ще улесни процеса на трансформация на работното пространство за все по-модерния днес хибриден офис. Ще разполагате със съвременна мощна платформа, посрещаща изискванията на супербързата интернет или LAN връзкa, ще защитите в максимална степен мрежата си отвътре и отвън, както и ще получите нови възможности за по-добро маршрутизиране на достъпа, хостване на приложения, автоматизация на конфигурацията и много други екстри. Все пак става дума за легендите от Cisco, нека не забравяме това.