Please enter your username and password.
Please wait, loading ..
Please wait, loading ..

Xerox ElemX™ 3D Printer

2022

8

Aug

Знаете за проблемите в световен мащаб, породени от липсата на чипове за автомобили, специализирани части и нарушени вериги за доставки вследствие на пандемията, нали? Вече свикваме с новата реалност, но за да се адаптираме по-добре, трябва бързо да преминем към специфични технологии, гарантиращи нашата бизнес независимост от глобалните процеси. Затова способността да създавате бързо и сами сложни за изработка продукти е сериозно постижение, което може да промени устойчивостта на бизнеса ви. Това е възможно благодарение на революционната технология с култовото име Liquid Metal AM, разработена от компанията Xerox и използвана при най-бързия 3D метален принтер в света – ElemX.


Родени от течен метал


Научните постижения зад тази технология са доста иновативни. Тя до голяма степен наподобява познатата от години техника на мастиленоструен печат, при който микроскопични капчици мастило се нанасят с изключителна прецизност върху хартия. Liquid Metal AM прави нещо подобно, само че микроскопичните капчици са от течен метал и се изстрелват от специална дюза с голяма скорост една след друга, формирайки слой след слой 3D структура. Тя може да има всякаква форма и е споена наведнъж, без отделни части. Процесът е възможен благодарение на физични закони и сериозно количество чиста наука (магнетохидродинамика, използваща силите на Лоренц). Подчинявайки се на тях, капчиците стопен метал могат да се съединяват с изключителна точност.
ElemX използва специална алуминиева сплав, топяща се при над 800 градуса по Целзий. Тя се разпръсква през дюза със скорост до цели 400 капки в секунда! Усъвършенствана компютърна система следи процеса и коригира разполагането така, че да гарантира точното изграждане на елемента. Технологията е най-бързата в света към момента, що се отнася до създаване на триизмерни части от течен метал.


Когато елементът бъде отпечатан, той се сваля от принтера заедно с носещата го плоча, като се поставя във вода и се охлажда доста бързо. Процесът разчита на различното разширяване или свиване на различните метали при дадена температура, което позволява на металната подложка да се отдели лесно от току-що отпечатания алуминиев продукт.


Повечето технологии за 3D метален печат включват сложни стъпки, машини и процеси, допълнителна цена, обучение на хора и нужда от предпазване на здравето им заради ползване на отровни вещества. ElemX е различен - има интуитивно оборудване, работи бързо и е изключително безопасен и лесен за управление. Не се нуждае от специални процедури за довършване на частите след отпечатване и за по-малко от 5 минути след приключване на печата с течен метал елементът вече е в ръцете ви. Липсват допълнителни отровни вещества за дообработка, като дори стажанти-оператори могат да бъдат обучени за кратко време да работят безопасно.

 

 

 Железните факти


Размерите на ElemX са 284 x 125 x 221 см – прилича на малка "будка за вестници". Използва за печат алуминиева сплав с търговското име 4008 Aluminum (A356). Тя се ползва широко в индустрията, когато е нужна здравина и устойчивост на топлина, и е доста по-достъпна и рециклируема в сравнение с 3D металните прахове, ползвани от по-старите технологии. Принтерът буквално „яде“ навита на руло алуминиева „жица“, като няма нужда от специално съхранение или оборудване. Създаваните по този начин продукти са няколко пъти по-евтини спрямо традиционните методи за поръчка и изработка, отнемащи много повече време за доставка. Максималният обем на отпечатаните елементи е 300 x 300 x 300 мм, а минималната дебелина на отпечатвания слой – едва 0,24 мм.

 

 

За какво да използваме ElemX?


Лесно и бързо създаване на прототипи на продукти и резервни части. Няма да се налага да чакате с месеци изработка на оригинален елемент, а ще го получите в рамките на часове. ElemX може да се ползва в области, като автомобилната, аерокосмическата, индустриалната, изследователската и разбира се – военната. С него могат бързо да се отпечатват части, охладители, корпуси за електроника, помпи, системи за автоматизация, адаптери за гориво, клапани и всякакви елементи, които трябва да издържат на топлина и натоварване.