Please enter your username and password.
Please wait, loading ..
Please wait, loading ..

Фотоволтаични решения в портфолиото на Поликомп

2022

17

June

София, България (20 юни 2022 г.) - В началото на изминалата седмица (13.06.2022) най-големият български ИТ дистрибутор представи пред своите партньори фотоволтаичните решения, които вече са част от неговото портфолио. Събитието бе организирано съвместно с Photomate – основен представител на фотоволтаични инвертори Huawei за региона и България.

За първи път България е част от роудшоуто на колела на водещия доставчик на PV инвертори. Регистрираният голям интерес от партньорите на Поликомп е разбираем и е силна заявка за бъдещи успешни проекти. Бяха представени Huawei FusionSolar PV решения, подходящи за изграждане на жилищни и индустриални инсталации за независима електроенергия.

 

От началото на годината Поликомп стартира бизнес с елементи за изграждане на фотоволтаични системи. В услуга на партньорите дистрибуторът предлага всички необходими компоненти както за малки (домашни) системи, така и за бизнес насочени централи. С оглед на ръста на цените на електроенергията и възможностите за изграждане на подобни мощности с европейско финансиране, търсенето на подобни решения бележи огромен ръст и тази тенденция ще се запази и занапред.

Представената на събитието марка - Huawei Solar - е номер едно в областта на бизнес системите. Предлага монофазни и трифазни инвертори, батерии за съхранение на енергията и аксесоари за оптимизация на системата.

 

Електричеството, генерирано от соларни панели ни прави по-независими и щади природата

Преди няколко седмици един от най-богатите щати в САЩ – Калифорния, отбеляза интересен рекорд. Електричеството, генерирано от възобновяеми източници (предимно соларни панели) успя да осигури, за няколко часа, 100% от потреблението на електричество за целия щат! Две трети от необходимите малко над 18 000 мегавата са били осигурени от слънчева енергия, а останалото - от вятърни, геотермални и други възобновяеми източници.

Този исторически факт говори само за едно – човечеството прави все по-сериозни крачки по пътя към постигане на тотална въглеродна неутралност (независимост от изкопаеми енергийни източници). А нашето лично участие в нея, изобщо не е за подценяване – малките системи за добив на енергия от слънцето, през последните години стават все по-популярни, дори в България. Нужна е първоначална инвестиция, но само за няколко години тя се изплаща многократно.

Чистата енергия на Слънцето


Слънчевата енергия е чист, евтин и възобновяем източник на енергия, налице навсякъде по света. Всяка точка, където Слънцето огрява Земята, е потенциално място за генериране на енергия. Най-разпространеният е с фотоволтаични слънчеви панели – устройства, генериращи електричество директно от слънчева светлина чрез полупроводници. Когато силициевата фотоволтаична клетка абсорбира слънчевата радиация, фотоните удрят и йонизират полупроводниковия материал върху панела, карайки електроните да се освободят от атомните си връзки. Принудени да текат в една посока, те създават поток от електрически ток.

Статистиката не лъже


Производството на електроенергия от възобновяеми източници през 2021 г. се очаква да се увеличи с повече от 8%, за да достигне 8300 TWh - най-бързият растеж на годишна база от 70-те години на миналия век. Слънчевата фотоволтаична и вятърната енергия се очаква да допринасят две трети от общия растеж на екологичните източници. Само Китай произвежда почти половината от световния капацитет електроенергия от възобновяеми източници (близо 8000 тераватчаса). САЩ например генерират „само“ 4200 тераватчаса. Интересно е, че Русия също е доста напред в тази класация с над 1000 тераватчаса генерирана, единствено от слънцето, енергия.
Макар в глобален мащаб производството на енергия от слънцето да е по-малко, като процент, спрямо тези, създавани от водна или вятърна енергия, то при соларните системи се наблюдава най-бърз растеж и увеличение в темповете на изграждане на мощности. Възобновяемите енергийни източници съставляват цели 29 процента от световното производство на електроенергия до края на 2020 г., а през 2021 г. рекордните 38%! Тепърва очакваме тези числа за настоящата година, но е явно, че ще са още по-големи.

Какви са новостите за ЕС и България?


През последните седмици, Европейската комисия прие поредица от мерки, целящи да елиминират възможно най-бързо зависимостта на ЕС от руските енергийни източници. Една от тях е, че всички търговски и обществени сгради трябва да имат покриви със слънчеви панели от 2025 г., а всички нови жилищни сгради - от 2029 г.! ЕС ще осигури 300 милиарда евро за преминаване към зелена енергия, изграждане на енергийна инфраструктура и нови връзки за газ.

Положителен знак за развитието на екологичните соларни системи в България е, че наскоро бяха приети промени в закона, улесняващи изграждането на по-малки фотоволтаични инсталации. Фирмите вече ще могат максимално бързо да поставят фотоволтаични панели за собствена консумация с мощност до 5 мегавата (достатъчни за 2000 домакинства!). Досега по-лек режим имаше само за битови потребители, монтиращи до 30 кВт панели, но стремглаво нарастващият брой на фирми, тръгнали по този път нарасна от няколко хиляди през 2020 г. до десетки хиляди през 2021 г. 

Поликомп притежава техническия капацитет да предложи консултация при изграждането на проектните решения. На склад ще се поддържат всички необходими елементи за изграждане на системи с капацитет до 500KW. За своите партньори, специалистите на дистрибутора могат да предложат калкулиране на проект, при задаване на необходимите параметри, да направят симулация на работата на система, за да може потребителят да знае какво точно да очаква като резултати при изпълнението на проекта.