Моля, въведете вашето потребителско име и парола.
Изчакайте зарежда се ..
Изчакайте зарежда се ..

Три неща, за които да помислите, когато избирате лампа за вашето бюро

2022

4

февр.

Може би покупката на лампа не ви се струва важно решение, но дискомфортът на очите, причинен от работа при неподходящо осветление, опровергава това.

Лошото осветление в работното пространство има негативен ефект върху нашето физическо и психическо здраве, причинявайки главоболие и водейки до преумора. Като осигуряват правилното осветление лампите за бюро създават по-добра работна среда, предотвратявайки стреса и напрежението на очите. След като сте запознали с ползите и важността на доброто осветление на работното си място, ще се запитате: как да избера най-добрата лампа за своето бюро?

I. Осветеност

Качеството на една лампа може да бъде преценено по осветеността. Този показател индикира количеството общ светлинен поток върху повърхност (маса или стена), като се измерва в Lux (Lx). Колко Lx трябва да притежава една лампа, за да осветява едно бюро добре? На места, където употребата на компютър е по-продължителна, осветеността трябва да бъде не по-малка от 500 Lx. Въпреки това една стандартна настолна лампа достига до не по-вече от 250 Lx.


Без трептене

Липсата на трептене е от изключителна важност, когато търсите най-доброто предложение. Трептенето е бърза и повтаряща се промяна на яркостта на една лампа. Светлината изглежда нестабилна и трепти. Промените в напрежението водят до трептене, като интензитетът варира спрямо вида лампа и нивото на околната осветеност.

Защо трептенето е важно при избора на настолна лампа? Постоянното излагане на трептяща светлина води до главоболие, мигрена, дискомфорт на очите и влияе негативно на фокуса и продуктивността. Как да изберем лампа без трептене? LED крушките без трептене са добра опция. Настолните лампи с LED диоди без трептене са създадени, за да елиминират негативните последствия на трептенето на светлината.

Намалена синя светлина

Продължителното стоене пред компютър или устройство, което излъчва голямо количество синя светлина, може да доведе до така нареченото Digital Eye Strain. Какво всъщност е синята светлина?

Синята светлина (която включва цветовете синьо, индиго и виолетово) е най-силната видима светлина. Тази светлина се разсейва с огромна лекота. Това води до намаляване на възможността ни да се концентрираме, намалява контраста, което води до напрежение на очите. Синята светлина може да бъде изключително агресивна към човешката ретина.


Обширна и равномерна

Посоката на светлинния поток също е от значение при избора на настолна лампа. Светлинният поток може да бъде симетричен или асиметричен. Симетричният светлинен поток разпръсква светлината равномерно във всички посоки, докато асиметричния осветява една конкретна площ. Възможността да насочите светлината само над конкретно място на работния ви плот, независимо дали е голям или малък, ви помага да се концентрирате върху важните неща и намалява заслепяването. Фокусираната светлина също така не разсейва околните.

Дизайнерите от BenQ са вложили над 1 800 часа труд и са създали над 50 прототипа, за да открият перфектната форма, която да предоставя равномерно осветление на по-голяма площ. Специфичната ARC форма на най-новия им дизайнески продукт BenQ WiT e-Reading и технологията Smile Curve осветяват равномерно област от 90 см, което е със 150% повече в сравнение със стандартните настолни лампи.

 II. Регулиране

Втората ключова функционалност, която трябва да отчете при избора на настолна лампа, е възможността за регулиране. Една добра лампа трябва да има опции за регулиране на посоката на светлинния поток, яркостта и цветната температура на светлината. Вашата настолна лампа трябва да ви предоставя точната светлина, съобразена с вашите работни нужди.

 

Регулиране на рамото и главата на лампата / Гъвкавост при избора на позиция на лампата

Ако дизайнът на лампата не позволява тя да бъде гъвкава, то да получите правилната светлина, необходима за различните задачи, може да бъде предизвикателство. Когато работите, вие се нуждаете от свободата да насочите светлината в различни посоки. Заради това вашата най-добра опция е лампа с гъвкаво рамо и възможност да насочите светлината в нужната посока.

 Регулиране на цветната температура

Цветната температура описва нивото на топлина на светлината. По-топлата светлина означава по-ниска цветна температура, докато студената светлина – по-висока цветна температура. Качествените LED настолни лампи ви позволяват да регулирате цветната температура, като можете да изберете подходящата спрямо вашите нужди от целия спектър от топла бяла, през неутрално бяла, чак до студена бяла светлина.

Защо възможността за регулиране на цветната температура е важна? Настолната лампа с регулируема цветна температура ви позволява да изберете подходящата обстановка за различните ви проекти. Искате да превърнете вашето работно пространство в спокойно и релаксиращо място за четене? Просто настройте лампата на топла бяла светлина. Ако се нуждаете от концентрация, променете я на по-студена светлина. Изберете ли лампа, която няма тази функция, тогава ще имате само една среда, която да е за всички задачи, независимо работни или развлекателни.

Автоматично регулиране на светлината

Автоматичното регулиране на светлината се използва при LED лампи, които автоматично разпознават нивото на околната светлина и динамично регулират яркостта си, за да създадат перфектната среда. С тази функция не се налага да мислите за постоянната промяна и настройка на цветната температура на светлината, тъй като лампата регулира и това. Тази технология може да откриете в лампите BenQ WiT e-Reading. Те имат сензор за околната светлина и регулират яркостта на лампата спрямо нея, за да създадат по-комфортна работна обстановка.

III. Размерът на вашето работно място

Последен, но не и по важност, е размерът на вашето работно място. По-големите работни пространства с монитор съответно изискват и по-голяма осветеност, следователно и по-голяма настолна лампа. Обратното е при малките работни пространства, където се нуждаете от по-компактни осветителни тела. Съобразете това, когато избирате лампа и разгледайте всички налични размери.

Заключение

Една добра настолна лампа трябва да ви предложи добра осветеност и разнообразни възможности за регулиране. Тези два аспекта отличават модерната и качествена настолна лампа от традиционните. Настолна лампа с LED крушка винаги ще бъде вашият най-добър избор. Тя ви предоставя по-голяма яркост, като в същото време намалява заслепяването и трептенето, и в допълнение редуцира синята светлина.


Всички предимства на LED лампата, в комбинация с ергономичния дизайн, дават на вашето пространство по-добра осветеност, като в същото време щадят вашите очи. Серията лампи WiT e-Reading на BenQ ви предлага оптималната комбинация от добра светлинна технология и перфектен комфорт за очите ви. Независимо дали вашето работно пространство е малко или голямо, има подходяща лампа от серията WiT e-Reading. Можете да изберете между WiT e-Reading Desk Lamp  за големи работни пространства, BenQ WiT e-Reading Desk Lamp Genie за средно големи пространства или BenQ WiT e-Reading Computer Screenbar за малките работни пространства.