Моля, въведете вашето потребителско име и парола.
Изчакайте зарежда се ..
Изчакайте зарежда се ..

Моят най-добър треньор – смарт часовника!

2021

29

окт.

Ако четете текста, има голяма вероятност вече да притежавате смарт часовник или поне да обмисляте скоро да си купите такъв. Доста вероятно е и да харесвате спортуването във фитнес залата, но дали сте убедени, че умните устройства са полезни в този случай? Ако се колебаете, ще ви споделим – да, полезен е и то страшно много! В наскоро проведено проучване, по поръчка на Huawei, 57% от анкетираните споделят, че мобилните приложения и носимите устройства могат да подобрят качеството им на живот (Вижте резултатите от проучването).

В наши дни приблизително един от всеки пет човека редовно носи смарт часовник или фитнес тракер. Все по-често се срещат мъже, жени и тийнейджъри с различни по вид и цена умни часовници и тракери. Следващите няколко примера ще ви докажат, че използването на умен часовник, следящ ежедневната ви дейност, може да подобри вашата активност, да влезете във форма и да смените начина си на живот в положителна посока.

Вървете за здраве

Проследяването на ежедневния брой крачки и изминато разстояние е може би най-широко известната и използвана функция на фитнес тракерите и часовниците. Крачките са широко приет индикатор, защото това е най-често срещаното движение, което повечето хора са в състояние да изпълнят. Също така е сравнително лесно движение, което може да променя интензивността си. Но колко трябва да ходите всеки ден, за да има ефект?

Всички сме чували някой да се хвали, че е постигнал целта си в „ежедневни крачки“, като заветната граница от 10 000 дневно изглежда е най-широко приета. Този брой крачки се равнява на около 8-9 километра нормален ход, като имате предвид, че в глобален мащаб средният дневен брой крачки е под 5 000. Множество проучвания сочат, че за да запазвате нормална активност, трябва да правите поне 10 000 крачки дневно – разбира се, ако не спортувате нещо друго активно. Ако сте в зряла възраст трябва да сте активни поне 150 до 300 минути седмично с умерена интензивност или 75 до 150 минути седмично при по-интензивен спорт. Повече ползи за здравето могат да бъдат постигнати чрез извършване на над 300 минути умерено интензивна аеробна активност (бързо ходене, леки тренировки) седмично.

Спортуването е препоръчително
Проследяването на аеробни спортове - бягане, ходене, туризъм, плуване, гребане, каране на ски и т.н. са следващата често срещана употреба на смарт часовниците. Различни приложения ви позволяват да проследявате разстоянието, надморската височина, скоростта, интензитета и времето направо от китката си с помощта на GPS и други сензори. Някои устройства дори се самоактивират за тренировка въз основа на вашите движения. Малко е страховито, когато часовникът „знае“, че посещавате час по зумба или плувате, но това е полезно за вас. Данните за тренировките могат да ви помогнат да планирате стратегически формата си, да се състезавате с приятели, да подобрите личните си постижения, да промените храненето си, да прецените по-добре нивото на натоварване или просто да си спомните къде сте тичали миналата седмица. Така или иначе, това е чудесна функция, която помага да останете мотивирани и да увеличите максимално тренировките си.

Силови тренировки
Ако сте спортна натура, тренирате за събитие или просто искате да намерите изходна точка, за да проследите напредъка си, можете да разчитате на смарт часовника. Много приложения позволяват да проследявате повторенията на упражненията, периодите на почивка, времето под напрежение и тежестите, използвани за различни упражнения. Тези показатели могат да се използват за планиране на бъдещите тренировки и по-точно отчитане на прогресивното претоварване, за да успеете да увеличите максимално вашите тренировъчни сесии без да се излагате на риск.

Измерване на сърдечния ритъм
Винаги е полезно да знаете как тиктака вашето сърце. Умните часовници могат да дават данни в реално време за ударите в минута (BPM) и дори средни стойности на пулса. Тази информация помага да преценим интензивността на активността си и дали тя съответства на нашите фитнес цели. Задължително е да следите ритъма си, ако имате ограничения за упражнения или никога не сте тренирали преди. Този параметър също така може да помогне на по-опитните трениращи да преодолеят ограниченията си, да си определят важни периоди за почивка или да тренират още по-безопасно. По-скъпите модели следят дори нивото на кислорода в кръвта.

Общувайте със себеподобните си
Интелигентните устройства и техните многобройни приложения привличат вниманието и ни карат да взаимодействаме с тях. За това са предназначени. Но често този факт се разглежда и като отрицателен страничен ефект от технологията. Някои приложения позволяват на потребителите да се предизвикват помежду си и да наблюдават напредъка си директно от китката. Можете да се конкурирате с ваши приятели, да участвате в групови предизвикателства и да преглеждате класации. Това помага на потребителите да останат отговорни докато поддържат връзка с приятелите си по фитнес. 

Следете внимателно съня си
СЗО препоръчва на възрастните от 18 до 60 г. да спят поне 7 часа в денонощието. Дали вие достигате това число на фона на днешното забързано ежедневие? Дори да го правите обаче, трябва да вземете още нещо изключително важно предвид - качеството на съня. Умните часовници вече могат да предоставят информация и за качеството на съня ви. Неспокоен ли сте? Колко време бяхте в дълбок сън? Ставахте ли няколко пъти през нощта? Използването на интелигентен часовник може да отговори на тези въпроси. Също така може да ви помогне да подобрите режима си на сън и да се придържате към него. Много приложения могат да бъдат настроени да ви напомнят кога е време за лягане, кога е време да изключите осветлението или кога е време да изключите телевизора. Понякога няма как да знаете колко тежка е ситуацията, докато не разполагате с конкретни данни. Редовните упражнения и здравословното хранене могат да допринесат за по-пълноценен сън.

Напомняния за активност
Дори да не сте го настройвали специално, вашият смарт часовник вероятно звъни или вибрира, за да ви напомня да станете от стола след всеки 1 час седене. Някои приложения дори изпращат известия, а други могат да ви затрупат с имейли или текстови съобщения. Някои напомняния са предварително програмирани, но други могат да бъдат персонализирани. Защото докато сте на бюрото времето направо може да лети. Едно отчетливо напомняне да се поразходите, изправите или поне да се разтегнете и да вдишате дълбоко може да направи огромната разлика в изграждането на полезната рутина и здравословните навици.