Моля, въведете вашето потребителско име и парола.
Изчакайте зарежда се ..
Изчакайте зарежда се ..

Huawei Audio Lab: беззвуковата стая и ролята й в разработката на FreeBuds 4i

2021

11

май

TWS (True Wireless Stereo) слушалки са тези модели, които ви позволяват да слушате и комуникирате свободно, без да сте ограничени от кабели. Следващо ниво на комфорт дава технологията за активно шумопотискане (ANC), благодарение на която можете да се потопите в света на музиката напълно необезпокоявани дори и в шумна среда. През 2020г. Huawei представи първите по рода си слушалки с интелигентно динамично шумопотискане – HUAWEI FreeBuds Pro, издигайки TWS изживяването на следващо ниво, а наскоро компанията представи и отлично балансирания като цена и качество модел FreeBuds 4i – TWS слушалки с активно шумопотискане.

 

Интересна част от тяхната разработка се случва в беззвуковата стая в аудио лабораторията на Huawei. Тя се използва за събиране на звукови данни при изключително прецизни акустични тестове. В същността си това е стая, която поглъща отражението на звука вътре, както и това от външната среда и осигурява необходимата симулационна среда за тестове и проверка на параметрите на звуковите вълни.

 

Беззвуковата стая на Huawei е разположена под земята, за да се осигури възможно най-тиха среда. Дебелите стени и шумозаглушителите, поставени във вентилационните тръби, предотвратяват проникването на външен шум.

 

В специалната стая реално няма никакви стени, под или таван. Вместо това, цялото помещение е покрито с панели, които поглъщат и намаляват шумовете. Те са изработени от звукопоглъщащи материали и имат клиновидна форма, на чиято повърхност са разположени малки отвори, които поглъщат и ограничават отражението на звука.

 

Човешкото възприятие за звук не зависи само от ухото. То се влияе и от структурата на ушната мида, ушния канал и други части на тялото. Когато звукът навлезе в човешкото ухо, той се обработва по редица начини, включващи пречупване, дифракция и инфлексия, преди да бъде усетен от мозъчните нерви. След това мозъкът прецизно определя ориентацията, тона и силата на звука.

 

С цел прецизно да се улови влиянието на тези процеси върху усвояването на звука, беззвуковата стая е оборудвана със специализирана техника за симулации, която представлява модел на човешка глава със записващо оборудване, която симулира ушна мида и ушен канал. Два микрофона, поставени в ушния канал на модела (близо до ушния барабан) пресъздават всички ефекти, които има звукът върху човешкото ухо.

 

В допълнение, беззвуковата стая е снабдена и с високоговорители, които са позиционирани в различни посоки и могат да възпроизведат всякакъв тип звук. Инженерите, които провеждат тестовете, пресъздават широк спектър от звуци, които се срещат в ежедневието. Шумът се улавя от специализираната техника за симулации, за да се тестват и проверят нейните акустични характеристики.

 

Преди HUAWEI FreeBuds 4i да бъдат представени на пазара, инженерите на Huawei са тествали ефективността на активното шумопотискане на слушалките при едни от

 

най-често срещаните ситуации в ежедневието като пътуване в метро или посещение на препълнено кафене, за да гарантират, че слушалките осигуряват оптимален комфорт по всяко време.

 

Беззвуковата стая е само една от многото лаборатории на Huawei, които ежедневно провеждат подобни научноизследователски дейности. Аудио отделът на Huawei притежава шест центъра за изследователска и развойна дейност, които са разположени из целия свят и в тях работят повече от триста аудио инженери. В Европа, където подобни изследвания бележат най-голям напредък, Huawei е разработила няколко лаборатории, сред които са немският Acoustic Research Center, който провежда изследвания за създаване на алгоритъм за шумопотискане с помощта на изкуствен интелект, и финландската лаборатория Multimedia Audio Lab, която анализира различните акустични характеристи в аудио продуктите.

 

Благодарение на тази силна технологична основа, Huawei имаше възможността да представи повече от 30 аудио продукта в 5 различни аудио категории само за последните 3 години. Компанията непрекъснато инвестира в научни изследвания и иновации в повече от четири области, които са ключови за подобряването на аудио изживяването: комфорт, шумопотискане, качество на звука и безжична свързаност.


Представените наскоро HUAWEI FreeBuds 4i са TWS слушалки с активно шумопотискане и отличен живот на батерията, позволяващ до 10 часа непрекъснато възпроизвеждане на музика. Можете да откриете слушалките на нашия сайт.