Моля, въведете вашето потребителско име и парола.
Изчакайте зарежда се ..
Изчакайте зарежда се ..

7 съвета как да защитите бизнеса си от изтичане на данни

2021

23

март

GDPR не беше първият регламент, регулиращ поверителността на данните, и със сигурност няма да бъде и последният. Общото при законите за защита на данните е първата стъпка - сигурността на данните. Всички закони споделят две основни неща: изисквания за защита на данните и уведомяване за нарушения.


Наред с няколко директно описани процедури, задължителни за прилагане, всички регламенти за защита на данните препоръчват проактивни решения и отговорно технологично поведение, за да бъдат напълно спазени процедурите за управление на данните, включително (и особено) свързаните с принципите за минимизиране на данните, унищожаване на остарели и неизползвани поверителни данни, както и тяхното правилно премахване.


Независимо от размера си, днешните компании са изложени на голям риск от загуба на ценни данни. Рискът от изтичането или загубата им не може да бъде премахнат на 100%. Въпреки това знаем как ефективно да се предпазите от този проблем. Ето няколко съвета:


1. Редовно правете архив на своите данни: благодарение на това ще е възможно да възстановите данни в ситуации, когато те са унищожени или частично изгубени.

 

2. Криптирайте данните: когато чувствителна информация е достъпна до много служители и приложения, необходимо е тя да бъде криптирана за по-сигурна работа в мрежата.

 

3. Защитете конфиденциалната информация, изпратена по имейл (криптиране на данни до конкретни получатели, електронен подпис).

 

4. Използвайте приложения за бизнес комуникация (чат): за разлика от масовите приложения, те имат много функции за сигурност, както и криптиране на съобщенията.

 

5. Проведете обучение на персонала относно най-добрите практики за сигурност: лицата, отговорни за сигурността на данните в компанията, трябва да са запознати с последствията при пренебрегването или неглижирането на правилата при съхраняването и разпространението на данни.

 

6. Създайте стриктна политика за сигурност на данните: въведете политиката и се уверете, че тя ще бъде спазвана.

 

7. Осигурете ефективно унищожение на данните, които вече не са ви необходими, но които могат да бъдат ценни за хора извън компанията: най-добрият начин да изтриете данни е като използвате дегаузери за унищожение на твърди дискове. В случай на наличие на флашки е най-добре да ги унищожите с физически шредер, специално за целта.


Услугите за унищожаване на данни и изхвърляне и унищожаване на носители, извършвани в пълно съответствие с GDPR и местните регламенти за защита на данни, се предвижда да станат по-разпространени и популярни, за да отговорят на проблемите със съхранението и остарелите носители на информация, местенето на офиси, прехвърлянето в облачното пространство с цел минимизиране на локалното съхранение, амортизация на устройствата, за да се увеличи сигурността и защитата на личните данни и да се избегнат наказания от регулатора, както и загубата на доверие у клиентите.

Дегаузерите ще бъдат водещи в този процес по адаптиране.