Моля, въведете вашето потребителско име и парола.
Изчакайте зарежда се ..
Изчакайте зарежда се ..

Новото поколение Wi-Fi 6 е тук!

2020

23

апр.

С новият стандарт Wi-Fi 6 всеки има парченце от пицата.

Всеки вече използва Wireless. Не можем да живеем без неговата всеобхватна свързаност, а възможността за работа отвсякъде никога не е била по-голяма. В същото време - всички харесваме пица, можем да поръчаме и да получим доставка бързо и това е чудесно. Но каква е връзката между пицата и Wi-Fi?

 

Нека направим допускането, че Wi-Fi 5 (802.11 ac) и всички предишни поколения Wi-Fi са еквивалент на това да дадете на всеки човек по една цяла пица - независимо колко е гладен. Предишните поколения Wi-Fi правят точно това, като дават само на едно устройство целия канал за едно предаване наведнъж. Точката за достъп (AP) може да говори само с един клиент в един момент, дори ако приложението има изисквания за ниска честотна лента.

От друга страна, Wi-Fi 6 (802.11ax) е еквивалент на нарязването на пицата на парчета и позволява на всеки човек да консумира толкова, колкото да задоволи глада си. В техническо отношение всеки отрязък от Wi-Fi канала се нарича ресурсна единица „OFDMA (Orthogonal Frequency-Division Multiple Access)“ и тези канали могат да бъдат разпределени по-ефективно, за да позволят множество предавания към множество клиенти едновременно.

Какво означава това за вашата мрежа? Повече ефективност, по-малко режийни и поддръжка на по-голямо разнообразие от приложения през Wi-Fi. Например, на приложение изискващо малък ресурс, като IoT сензор за данните на околната среда, може да бъде предоставен собствено "парче" от Wi-Fi канала и да се гарантира, че подаването на информация не се задържа от други приложения, гладни за честотна лента, като групово прехвърляне на файлове. Взискателни приложения като виртуална реалност, добавена реалност, глас и видео могат да бъдат гарантирани в реално време за предаване чрез намаляване на латентността и трептенето до нива, за които предишните поколения Wi-Fi можеха само да мечтаят.

 

КАКВО Е WI-FI 6?

Следващото поколение на Wi-Fi стандарт, известен още като 802.11ax. Това е поредната стъпка напред в едно пътуване на непрекъснати иновации.

Стандартът е базиран на силните страни на 802.11ac, като същевременно добавя ефективност, гъвкавост и мащабируемост, което позволява на нови и съществуващи мрежи да увеличават скоростта и капацитета си при работа с приложения от следващо поколение.

 

КАКВО МОЖЕТЕ ДА ОЧАКВАТЕ ОТ WI-FI 6

Предимства на Wi-Fi 6

802.11ax ще позволи на AP да поддържат повече клиенти в гъста среда и ще осигурят по-добро преживяване за традиционните безжични LAN мрежи. Той също така ще осигури по-предвидима производителност за приложения като 4K или 8K видео, приложения за сътрудничество с висока разделителна способност и с висока плътност, офиси с безжична връзка и интернет на нещата (IoT)

 

По-висока скорост

Не е учудващо, че най-новият Wi-Fi стандарт предлага по-висока скорост, но колко точно по-висока скорост дава? Ако използвате Wi-Fi само на едно устройство, скоростта на интернет трябва да е с до 40% по-висока с Wi-Fi 6, спрямо Wi-Fi 5.

Wi-Fi 6 постига това чрез по-ефективно кодиране на данните, което позволява по-голяма пропускливост. Основното е, че по-голям брой данни се предават в същите радиовълни. Чиповете, които кодират и декодират тези сигнали стават все по-мощни и могат безпроблемно да се справят с повече работа.

 

По-дълъг живот на батерията

Новата функция за „предварително време за готовност (събуждане)“, означава, че вашият смартфон, лаптоп и други устройства, свързани към Wi-Fi, трябва да имат по-дълъг живот на батерията.

Когато точката за достъп комуникира с вашето устройство (напр. смартфона ви), може да каже на устройството ви кога точно да постави Wi-Fi приемника в спящ режим и кога точно да го събуди, за да получи следващия сигнал. Това ще спести енергия, тъй като Wi-Fi приемникът може да бъде по-дълго в спящ режим, а това означава по-дълъг живот на батерията.

 

ТЪРСЕТЕ „WI-FI 6“ И „WI-FI 6 СЕРТИФИЦИРАНИ“ УСТРОЙСТВА

Как можете да използвате тази технология за вашия бизнес? Внедрете и се насладете!

Използвайки Wi-Fi 6 сертифицирани точки за достъп (AP) на Cisco, можете да подготвите мрежата си за настъпващата вълна от Wi-Fi 6 устройства, които вече са налични при водещите технологични производители. AP-та на Cisco серия Catalyst 9100 (9115, 9120 и 9130) и AP-та на Cisco Meraki (MR36, MR46 и MR56) са готови за внедряване още днес. И в допълнение към Wi-Fi 6, точките за достъп на Cisco Catalyst 9120 и 9130 използват RF ASIC за обработка на смущения, а моделът 9130 разполага с три-радио режим, осигуряващ гъвкавост в сценариите за внедряване.

Обратно към аналогията с пицата - вашите потребители имат ли нужда от цяла пица или само от едно парче, за да си свършат работата? Когато преминете към Wi-Fi 6, можете да разделите безжичния канал по-ефективно и да поддържате широк набор от приложения в същата инфраструктура. Wi-Fi 6 вече не е просто „сурова идея“ - вече е напълно изпечен.

 

Има ли гладни?

Използвани са публикации от
https://blogs.cisco.com/networking