Моля, въведете вашето потребителско име и парола.
Изчакайте зарежда се ..
Изчакайте зарежда се ..

Сигурността няма цена!

2023

4

авг.

Електричеството може да поддържа живота, но и да го отнема светкавично, ако бъдем небрежни. Затова безопасността е винаги на първо място, дори да трябва да платим малко повече. За да работите с електричество, трябва да сте добре обучени и надеждно подсигурени с качествени компоненти. Склонността на хората да спестят избирайки бюджетен вариант за нова фотоволтаична система, всъщност може да им излезе доста по-скъпо. Неслучайно реномираните лидери в тази област са инвестирали години работа, за да обезопасят максимално продуктите си. Защото дори най-сигурната система може да се превърне в купчина пепел, ако с нея боравят невнимателни хора, използват некачествени кабели, предпазители и елементи.

 

За по-добрата безопасност на хората!


Монтажът и поддръжката на инвертори и фотоволтаици трябва да се извършва само от обучен персонал. Не се опитвайте да инсталирате инвертор, ако нямате знания и опит. Анализът на безопасността на соларната инсталация е задължителен: ел. табла, модули, скоби, кабели, предпазни средства, каски и колани, якета. Винаги трябва да се носят непроводими ръкавици и предпазни очила. Работата по време на дъжд трябва да се избягва, заради предотвратяване на токов удар, хлъзгане и падане. Не трябва да работите сами, за да може някой да ви помогне в случай на спешност. И още нещо важно - оставяйте мобилните си устройства далеч от монтажното място, за да не се разсеете за момент и това да предизвика непоправима травма!

 

 

Системите за безопасност при инверторите удължават живота им


Критично важният компонент за всяка фотоволтаична система е инверторът, през който преминава цялото количество създадена електроенергия. Затова системите за безопасност са толкова съществени и удължават живота му. Спестените разходи отначало, могат да ви струват в пъти повече за в бъдеще! Затова бъдете разумни, помислете за фотоволтаика в дългосрочен план и инвестирайте само в доказани модели и марки.


Няма нужда да изброяваме всички решения, които инженерите са създали, за да защитят устройствата си. Достатъчно е да знаете, че топ брандовете, които се предлагат на нашия пазар (като Growatt и Huawei), имат усъвършенствани защити, които ги правят максимално надеждни и препоръчителни, особено когато са монтирани правилно. Една такава защита е срещу обратна полярност – когато положителният входен извод на инвертора е свързан с отрицателния входен на устройството. Тогава автоматичната защита сработва, а при възстановяването на коректната полярност, оборудването възстановява работоспособността си.

 


Друга важна защита е срещу т. нар. „остров“. Когато инверторът „усети“, че има проблеми с електрическата мрежа, в която е свързан (например прекъсване на захранването), той се самоизключва, за да спре подаването на енергия към мрежата. По този начин може да се предпазят евентуално изпратените работници, които трябва да се справят с проблема и за тяхна безопасност е нужно всички точки по трасето да бъдат спрени.


Повредена изолация пък може да причини заземяване и контакт между захранван проводник и оборудването. Такъв проблем води до прегряване и пожар. За да се предотврати е нужно вашият инвертор да може да генерира аларми за ниско изолационно съпротивление. Моделите на Huawei и Growatt го могат, разбира се. Те могат да следят и остатъчния ток – утечка, преминаваща от ел. система към земята, която също се причинява от недобра изолация. Вграденото устройство за мониторинг активира аларма и може да го изключи автоматично, ако стойността на остатъчния ток надвиши дадена граница.


Всеки добре защитен инвертор трябва да има защита срещу късо съединение и изходен ток. При засичане на работен ток от 150% от номиналната стойност, то трябва да се изключва автоматично, а когато изходът на инвертора е на късо – веднага да се задействат мерките за защита от късо съединение. То не трябва да надвишава 0,5 сек., а след отстраняване на проблема, трябва да може отново да работи правилно. Нещо подобно е и защитата от пренапрежение на входа: Когато входното напрежение е по-високо от предписаната стойност, инверторът трябва да може да се изключи, защити и разпознае причината за изключването.
И съвсем логично – всеки добър инвертор трябва да има функции за защита от мълнии – нещо особено актуално сега през лятото. Техническият индекс на устройството за мълниезащита трябва да гарантира, че абсорбира очакваната енергия на удара. За да няма неприятни изненади!