Моля, въведете вашето потребителско име и парола.
Изчакайте зарежда се ..
Изчакайте зарежда се ..

Инвестирайте разумно за двойна печалба!

2023

11

юли

Дори в нашата малка държава има различни производители на енергия. Изключвайки домашните, трябва да знаете, че и най-дребните предприемачи трябва да се съобразяват с много неща. Ако сте малък производител, можете да се присъедините по-лесно към мрежата. Но ако искате да се възползвате от преференциални цени за продажба на енергия, добре е да знаете, че ще бъдете присъединени само при наличие на свободни мощности, които се обявяват от КЕВР ежегодно до 1 юли. Единствено фотоволтаичните проекти с мощност до 30 KW, поставени върху покривна конструкция или фасада на ваш имот, ползват облекчена процедура.


Как става самото свързване?
• Ако ще ползвате малка мощност върху жилищен блок, трябва ви решение от общо събрание на собствениците, но ако живеете в еднофамилна сграда или имате собствено предприятие, такова решение не е нужно.


• Трябва да се снабдите със скица за проектиране от общината и с нея да поискате проучване на условията за присъединяване от разпределителното дружество.


• Чакате становище за присъединяване. За малък обект (до 30 KW) то идва до 30 дни, иначе ще чакате повече. За по-големи инсталации ще ви трябва и предварителен договор за присъединяване.


• Заедно с двата по-горни документа се нуждаете от становище от инженер-конструктор, проекти за електрическата част с чертежи, изчисления и указания за изпълнението им и становище, определящо условията за присъединяване към разпределителната мрежа.


• Документите и чертежите се внасят в общината и чакате разрешение за строителство, което ще ви трябва за сключване на договор за присъединяване с разпределителното дружество.


• Мрежовият оператор проверява електрическата централа за степента на завършеност и оформя протокол с разрешение за строеж, договор и проект за присъединяване. И накрая - ако ще продавате енергия, се сключва договор за достъп и пренос с електроразпределителното дружество. След всичко това вашата централа се включва към мрежата и се регистрира по Закона за акцизите и данъчните складове.

 

Защо електроенергийната мрежа трябва да бъде балансирана?
Следва най-важният въпрос, който трябва добре да разбирате. Чиста физика. Количеството електроенергия, подавано към електрическата мрежа (дори на ниво цяла България!), трябва винаги да е равно на количеството консумирана електроенергия. В противен случай ще имате прекъсване на електрозахранването и големи проблеми. Мрежовият оператор прави именно това – в реално време балансира потреблението спрямо генерирането на енергия, а това е изключително сложно уравнение, в което вие също ще бъдете малка част.

 


В последните години производството на енергия от ВЕИ се увеличава лавинообразно, но е зависимо от метеорологичните условия и затова балансът става все по-сложен. Конвенционалните електроцентрали (газ и твърдо гориво) могат да компенсират тези постоянни колебания, защото човечеството все още не е намерило масов метод за съхраняване на електроенергия в големи количества за дълъг период от време.


Ето грубо обяснение как операторите следят за този баланс: точката на равновесие за българската мрежа, работеща с променлив ток, е при честота от 50 херца (в САЩ например е 60 херца). Затова нашите оператори имат задача да гарантират, че тази честота остава стабилна 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и има супер малък праг на толерантност от +/- 0,050 херца. Ако в мрежата се подава твърде много електроенергия, а потреблението е ниско, честотата се увеличава. Но централите са проектирани да работят в честотен диапазон от около 50 херца и се появява риск те да се изключат от мрежата. Същото се получава и в обратния случай – при високо търсене на електроенергия и ниска наличност. Тогава честотата се понижава и ако тя падне до 49 херца, се активира автоматично изключване на товара, за да се избегне прекъсване на електрозахранването и дори пълен срив на мрежата. Уравнението става все по-сложно, ако отчетем, че България продава електроенергия на различни държави и има договори за пренос на дълги разстояния.

 

Но какво да направим, за да запазим баланса?
Можем временно да регулираме (нагоре или надолу) определени малки мощности или да стартираме резервни електроцентрали. Когато енергията не достига и потреблението трябва да се намали, могат да се сключват споразумения с определени големи клиенти. При поява на риск от дисбаланс в мрежата, те са съгласни да регулират потреблението или производството си за определен период време. В замяна получават финансова компенсация.


В по-дългосрочен план операторите могат да влияят върху поведението на потребителите като променят цените, за да балансират потреблението. Частните потребители се насърчават да използват по-евтина електроенергия (с нощна тарифа), защото тогава промишлените клиенти потребяват по-малко. Използването на умни устройства позволява да отидем още по-далеч в прилагането на тарифи, адаптирани към условията в реално време.


Когато в редки случаи балансът не може да се осигури, се налага изключване на натоварването - временно лишаване на енергия за някои потребители, за да се избегнат широкомащабни прекъсвания на електрозахранването. Това решение се използва само в краен случай. Сега вероятно разбирате защо понякога ни „спира токът“. Не е само заради аварии.


Затова преди да сте направили първата „копка“ за вашата нова ФЕЦ, се уверете, че ако във вашия регион няма липса на енергия, ще трябва да намерите нов консуматор, който да има нужда от нея, за да е по-лесно включването ви. Ако например сте в регион без сериозно производство и консумация на енергия, най-добре е да направите „двойна инвестиция за двойна печалба“ – да инвестирате едновременно в генерирането на енергия, която след това сами да ползвате. Безплатно – от Слънцето!