Моля, въведете вашето потребителско име и парола.
Изчакайте зарежда се ..
Изчакайте зарежда се ..

Открийте как да намалите разхода на електроенергия в дома си

2023

29

юни

Пестенето на електроенергията е все по-важна тема в последните няколко години. В допълнение към мисълта за природата, много хора се опитват да намалят разходите си и поради покачващата се цена на тока. Специалистите на LG събраха няколко полезни съвета, с които да помогнат на потребителите да използват уредите у дома с по-голямо внимание.

 

Изберете и използвайте уредите си разумно
Правилният подбор на уреди за дома е от най-важните стъпки, които можете да предприемете в усилията си за намаляване консумацията на енергия: например да се спрете на енергийно-ефективен комбиниран хладилник с фризер и перална машина, които значително намаляват разхода на енергия. Енергийната ефективност при телевизори е по-малко търсено предимство от потребителите, въпреки че тяхната годишна консумация на ток може да достигне 100 kWh за стандартен 55-инчов, G категория телевизор – според етикета им за ефективност – не твърде голям разход, но в борбата с климатичните проблеми и високите сметки, малките стъпки могат да направят голяма промяна. Ако сте в процес на избор на нов телевизор, заслужава си да обърнете внимание на стойностите, изписани на етикета, отнасящи се към изразходваната енергия, тъй като някои модели могат да консумират двойно спрямо стандартните норми.

 

 

Енергийната ефективност може да бъде подобрена
Можете да направите допълнителни стъпки към спестяването на пари, като използвате вече наличните уреди у дома с по-голямо внимание. Когато избирате къде да позиционирате хладилника например, уверете се, че не е близо до източник на, който излъчва топлина – като радиатор, или пък не е изложен на директна слънчева светлина, тъй като това скъсява жизнения му цикъл, както и значително увеличава консумираната енергия. Решетката на кондензатора на гърба на уреда изисква добра вентилация, така че го позиционирайте на отстояние от поне 5 см. спрямо стената и я почиствайте на всеки 6 месеца. Регулярно проверявайте дали вратата е плътно затворена. Хладилниците с технология без замръзване циркулират въздуха в обикновения фризер и хладилник, така че да не се появи замръзване в нито един сектор, което повишава енергийната ефективност, без да се налага да размразявате уреда. Ако обаче не разполагате с тази технология, размразяването два пъти в годината е добър начин да подобрите ефективността.

 

Модерните телевизори имат настройка за пестене на енергия, или еко режим, който може да бъде активиран, когато гледате телевизия вечер. Можете да бъдете и по-внимателни, като избягвате така нареченото фоново гледане, т.е. не оставяйте телевизорът включен, без да му обръщате активно внимание.

 

Да пестите ресурсите означава и да се съобразявате при използването на водата, за да избегнете загуби. Общото разбиране е, че миялните машини хабят много вода, но това не е вярно – те използват около 11-14 литра вода при всеки свой цикъл, а при екологичен режим това може да се намали до 9 литра. От своя страна, измиването на съдовете на ръка, тези литри могат да се достигнат само в рамките на 3 минути. Нещо повече, миялните машини са много по-хигиенични, тъй като могат да работят с вода с температура до 60-65 градуца по Целзий, докато това не е възможно, ако миете на ръка, тъй като е прекалено горещо за нас.

 

 

Пералните машини използват повече енергия при затоплянето на водата, затова за стандартно зацапване, по-ефектвно е да използвате темперетура на водата от 30-40 градуса. Ако уредът ви има функцията TurboWash™, можете не само да спестите енергия, но и време. Разбира се, старайте се да не стартирате цял цикъл само за 1-2 дрехи, но претоварването на машината също не е добър вариант, тъй като намалява ефективността на измиването и изплакването – ако можете, изберете пералня с по-голяма вместимост, за да намалите бройката на циклите с пране.

 

Запознайте се с особеностите на дома си и правилната грижа за него
Зависимо това дали живеете в апартамент или къща, правилните решения за уредите в дома ви, могат да бъдат различни. В апартамента отоплението и охлаждането могат да бъдат изключително ефективни и лесни с висококачествен климатик с клас А енергийна ефективност и това да бъде всичко, от което се нуждаете. Но за жителите на по-високите райони, или обитателите на по-големи къщи, климатикът не винаги е най-доброто решение. През последните години термопомпите има защо да печелят постепенно вниманието на потребителите, тъй като намаля значително емисиите на въглероден диоксид и използването на изкопаеми горива.

 

Термопомпите са способни да извличат до 75 % от енергията, която консумират, от околния въздух или геотермалната енергия. Те предлагат екологични решения, които могат да заменят системи като котли, които използват изкопаеми горива за топла вода и отопление. Термопомпите се използват не само за отопление и топ-ла вода, но могат да се използват и за охлаждане. Технологията им всъщност е това, което прави възможна основната функционалност на климатиците. Подобно на климатик, термопомпата може да охлади дома, но може и да го отоплява и да осигурява топла вода. Те са изключително зелено решение, което не само помага на природата, но и спестява от бюджета за отопление и охлаждане значително. LG Therma V™ R290 Monobloc и Therma V R32 Split 4 и 6 киловат осигуряват подобрена производителност при нагряване на водата и надеждни операции при ниска температура. В допълнение към осигуряване на температура на изходящата вода до 75оC, Therma V R290 Monobloc работи надеждно и с пълна мощност при ниски температури до -15оC.

 

С тези лесни стъпки и повишаване на информираността около използваните про-дукти, всеки потребител може да направи своя малък принос в опазването на околната среда, като през това време повлияе положително и на собствените си сметки за електроенергия.