Моля, въведете вашето потребителско име и парола.
Изчакайте зарежда се ..
Изчакайте зарежда се ..

Малкият домашен пазител

2016

18

май

ASUSTOR AS1002T е мини NAS сървър, играещ централна роля при запазването и споделянето на файлове 
Основаната през 2011 г. компания ASUSTOR Inc. предлага иновационни технологии и продукти, насочени предимно към частните облачни услуги (NAS/Private Cloud Storage), както и свързаните с тях услуги за видеонаблюдение. Безспорно е, че в един съвременен дом нуждата от устройство, съхраняващо данни в обща свързана мрежа с отдалечен достъп, се превръща във все по-съблазнително решение. ASUSTOR AS1002T не прави изключение – то е т. нар. „чист NAS” – съчетаващ сериозен обем данни, събрани в мини-корпус, с възможността да ги достъпвате дори от другия край на света. 

 

Network Attached Storage
AS10 серията NAS устройства е най-олекотената откъм хардуер, но въпреки това разчита на двуядрен процесор, гигабитова мрежова връзка и специално разработената от ASUSTOR операционна система ADM. Тази комбинация от възможности осигурява наистина забележителните за такъв клас устройства скорости на трансфер на данни (110 MB/s за четене и 96 MB/s запис). Ако за вас информацията е конфиденциална, притежавате възможността тя да бъде криптирана в реално време, така че попадайки в чужди ръце да не може да бъде разчетена по никакъв начин.
Външният вид и функционалността на entry-level NAS устройството следва всички съвременни изисквания – стилен вид и компактност, лесно монтиране на твърдите дискове (до два броя), ултра ниско ниво на шум по време на работа. Всичко това бързо превръща ASUSTOR AS1002T в един идеален домашен сървър за мултимедия.

Основните възможности
Всяко NAS устройство, разбира се, се ползва предимно като място за съхранение на данни. Освен това функциите на AS1002T включват идеални възможности за бекъп (автоматичен или ръчен), Remote Sync, FTP бекъп и др. Поддържат се широк набор от формати на файловата система (масовите OS – Windows, Linux, MAC OS), както и най-съвременните мрежови протоколи за връзка (включително SMB, SSH, NFS, iSCSI и др.). Възможностите за свързване на дисковете в масив (RAID) са само от тип 0 и 1 (Stripe и Mirror), но едва ли домашният потребител се нуждае от нещо повече. Поддържат се два харддиска от по 8 терабайта, което ще рече, че в огледален режим може да използвате 8TB дисково пространство, защитено срещу хардуерни сривове на някой от двата диска. 

 

Операционната система
„Мозъкът“, който гарантира лесен трансфер и стриймване на снимки, видео и приложения към домашната ви мрежа, е специално разработената операционна система ADM (версия 2.5 към момента), която е UNIX-базирана и работи през уеб браузър. Логвайки се в ADM ще можете да контролирате и настройвате вашия домашен NAS сървър, да го използвате за истински мултимедиен център, доставящ съдържание до всички устройства в мрежата (компютри, смарт-тв, игрални конзоли, камери и др.).


ADM ви предоставя богати възможности за споделяне на информацията, права на достъпи, квоти за обем на записите, мониторинг на системата в реално време и всякакви видове логове (вкл. Syslog). Интересно е, че дори разполагате с Network Recycle Bin – нещо изключително полезно, което може да ви „спаси“ при погрешно изтриване.

Приложенията
ASUSTOR AS1002T може да работи и с множество приложения на компанията, като например BitTorrent (вкл. Magnet Link), което може максимално да се контролира по отношение на скорост, разписание за даунлоуд и т.н. ADM акаунта ви може да се синхронизира с облачните One Drive на Microsoft и iTunes на Apple, а дори е възможно да използвате собствен E-mail сървър. Освен това към нативните приложения на ADM са включени добър файлов експлорър, FTP, приложение за разглеждане на фотогалерии от снимки, както и цял център за видеонаблюдение. Възможностите за стрийминг на медия (музика, видео, снимки) са добре застъпени като брой поддържани формати, а за ентусиастите на тема връзка и сигурност има дори вграден VPN.

 

ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ
Процесор: Marvel ARMADA-385 1GHz двуядрен
Памет: 512 MB
Твърди дискове: слотове за два 3.5“ диска (до 8TB всеки)
Връзки и екстри: Gigabit Ethernet LAN, 2xUSB 3.0, хардуерно криптиране на данните, автоматичен контрол на охладителя, LED Night режим, режим на захранването по график (On, Off, Restart)
Функционалност: System Migration, Cloud Connect, Dr. ASUSTOR, 2-way Backup, Task Monitor
Размер/Тегло: 165 x 102 x 218 мм/0,99 кг.


Източник: HiComm Magazine (http://hicomm.bg/)