Моля, въведете вашето потребителско име и парола.
Изчакайте зарежда се ..
Изчакайте зарежда се ..

Филмите-победители от Huawei Smartphone Film Festival, заснети с P30 Pro

2019

30

юли

На специална церемония в Дом на киното Huawei България и Cinelibri наградиха най-добрите филми, които взеха участие във фестивала за късометражно кино Huawei Smartphone Film Festival. Прожекцията на до десетминутните филми, заснети изцяло с Huawei P30 Pro, се радваше на огромен интерес в препълнената зала на емблематичното кино в София.

 


Huawei Smartphone Film Festival, организиран от Cinelibri и ArtAkcia, протече на два етапа. На първия желаещите да учасвтат трябваше да представят своите идеи. Сред тях жури в състав Стаси Айви, Крум Родригес, Крис Захариев, Жаклин Вагенщайн и Лонгруи Циу, избраха 11 финалиста, които получиха смартфон P30 Pro и един месец да реализират идеята си с него под ценното менторство на членовете на журито. Пак то избра и финалните победители, които имаха честта да видят творбите си на голям екран на отворена прожекция.

 


Трето място спечели филмът “Едно ДА ще прецака София“ на най-младата участничка в надпревата - Лидия Юлианова, която е само на 18 години и е все още ученичка. Филмът се отличи с красива сценография и свеж сценарий, а самата Лидия определя филма като младежки. След изненадата си да види как първият прожектиран кадър за вечерта е нейният, тя сподели, че е редовен посетител на Дома на киното от 8 клас и да види свой филм там е като сбъдване на смела мечта. След силния емоционален момент допълни, че най-голямото предизвикателство при заснемането на филма е бил малкият екип от двама души – тя и нейната приятелка Никол Петкова. Те е трябвало да влязат в много роли – на оператор, режисьор, озвучител, продуцент, сценарист. Във филма участват Александър Нинов, Василена Винченцо и Мила Илиева, които също са ученици.

 


„Едно ДА ще прецака София“


Филмът „Трепачи“ на Тео Чепилов спечели второ място и се отличи като най-забавния от конкурсната програма. Екипът на филма благодари на публиката, че се е смяла „на точните места“. Самият Тео сподели, че филмът е вдъхновен от лековатите американски комедии от 90-те. Идеята за него се е родила на шега, като той представя реална ситуация от живота му. На екрана му партнира негов приятел и колега комедиант Димитър Балабанов - Флаш. Тео споделя, че най-голямата трудност при снимките за него и Флаш са били костюмите, които е трябвало да носят по време на снимки в лятната жега. Снимките са продължили един снимачен ден, а лекотата на снимане с Huawei P30 Pro е улеснила малкия екип на „Трепачи“. Филмът е заснет и монтиран от Румяна Тодорова.

 


„Трепачи“


След неговата прожекция дойде и една изненада – обявяването на Специалната награда на фестивала. Тя бе за стоп моушън анимацията “Връх“, в заснемането на която P30 Pro е използван по особено креативен начин. Филмът бе представен от Крум Родригес, който сподели, че това е личният му фаворит заради неговата идея, оригиналност и естетика. Авторът му Стефан Войводов сподели, че заснемането му е отнело по 12 часа на ден в продължение на цял месец. Стефан е избрал този жанр, защото по професия е аниматор. Той твърди, че анимацията дава пълна свобода на автора. Избрал е точно тази тема, защото според него тя е вечна и може да докосне всеки. Стефан споделя, че ще продължава да снима своите филми със смартфон. Освен самия филм, можете да видите и видео „зад кулисите“, разказващо процеса на заснемането му.

 

„Връх“


Зад кулисите на „Връх“

 

„Любовен час“


Големият победител в надпреварата е филмът „Любовен час“ на Хара Нурин. Като най-силно предимство на своя екип Хара посочва изключителния синхрон на екипа на снимачната площадка. Мила Иванова влиза в главната роля, като Хара споделя, че филмът е вдъхновен точно от нея. Главната мъжка роля заема Мартин Гяуров, който се включва в проекта след като Хара му представя своя сценарий и той му допада много. В ролята на разказвача е Сава Пиперов, който очарова публиката със страхотната си игра и своя неповторим глас. Режисьор и оператор на „Любовен час“ е Слави Ангелов, а Хара заявява, че без него проектът е бил невъзможен.
Хара Нурин допълва: „Изключително съм благодарна на организаторите от Huawei и Cinelibri за възможността да участваме във фестивала. Не мога да опиша емоцията, когато обявиха „Любовен час“ за победител“!



Лонгруи Циу, генерален мениджър на потребителския бизнес на Huawei, закри прожекцията с думите, че бъдещето е във видеото и компанията ще продължава да разработва творчески инициативи, в които да участват все повече хора. Заедно с Жаклин Вагенщайн от страна на Cinelibri, той изрази намерението си Huawei Smartphone Film Festival да се превърне в традиция и през следващата година да предизвика българите с неговото второ, обогатено издание.