Моля, въведете вашето потребителско име и парола.
Изчакайте зарежда се ..
Изчакайте зарежда се ..

Движени от иновациите: Huawei демонстрира първата кола, която се управлява от смартфон с изкуствен интелект

2018

23

февр.

Световният технологичен лидер Huawei се превърна и в първият производител на мобилни устройства в света, който използва смартфон с изкуствен интелект, за да управлява автомобил. Проектът „RoadReader" минава отвъд границите на технологията за разпознаване на обекти на Huawei и поставя възможностите за самообучение, скоростта и производителността на устройствата с изкуствен интелект на компанията, в един уникален тестови проект.


За разлика от други безпилотни автомобили, които просто забелязват препятствията, Huawei превръща луксозния седан Porsche Panamera в безпилотно превозно средство, което не само вижда, но съществено разбира заобикалящата среда. Това означава, че може да различава между 1000 различни обекта, включително котка и куче, топка или мотор, и да се научи да прави най-подходящия курс на движение.


Проектът „RoadReader" на Huawei използва предимствата на изкуствения интелект в Huawei Mate 10 Pro. Устройството използва AI, за да разпознава автоматично обекти като котки, кучета, храни и други предмети, за да помогне на хората да правят снимки като професионалисти.


Повечето автономни автомобили, които в момента се разработват, разчитат на изчислителната мощ на целево създадени чипове, които се разработват от външни технологични доставчици. Въпреки това, като част от продължаващата си мисия да прави невъзможното възможно, Huawei използва вече съществуващата в смартфоните си технология, демонстрирайки изключителната функционалност и способност да взаимодейства с най-модерната технология, разработена за използване в самоуправляващи се автомобили.
"Нашият смартфон вече е изключителен при разпознаване на обекти. Искахме да видим дали за кратък период от време можем да го научим не само да управлява кола, но и с възможностите на AI, да разпознава определени обекти и да се научи да ги избягва", споделя Андрю Герихи, главен маркетинг директор на Huawei в Западна Европа. "Ако технологията ни е достатъчно интелигентна, за да постигнем това само за 5 седмици - какво друго може да е възможно?" – добавя той.


Huawei ще представи проекта „RoadReader“ и възможностите на автомобила на двудневно събитие на мобилния конгрес в Барселона (MWC 2018) от 26-ти до 27-ми февруари 2018г. Присъстващите ще бъдат поканени на личен тест драйв на автомобила, обучавайки го да идентифицира и маневрира около определени обекти.

 

Повече информация е представена в инфографиката.