Моля, въведете вашето потребителско име и парола.
Изчакайте зарежда се ..
Изчакайте зарежда се ..

Пътеводител в джунглата от панели – как да изберем правилния монитор

2018

16

ян.

 

Служителите на всяка модерна компания прекарват много часове пред своите монитори ежедневно. Кевин Янг, Технически продуктов мениджър в MMD за Европа обяснява защо трябва да се поинтересувате от панела при избор на нов монитор.

 

В: Кои са най-важните функции и ползи на IPS и VA панелите?

Според мен различните типове панели са се превърнали в стереотипи през годините. IPS, както и VA панелите, са на пазара от почти 20 години, а оригиналните версии на тези панели имаха лоша репутация в някои отношения. В миналото IPS се славеха с много бавно време за реакция, замазване и призрачни ефекти в сравнение с LCD TN панелите, но това вече не е така. Модерните IPS панели са значително подобрени, имат адекватно време за реакция и са приложими за много широк кръг от задачи. Същото можем да кажем за VA панелите, които винаги са били известни със своето по-добро контрастно съотношение в сравнение с IPS и TN, но техният характерен недостатък беше точността на цветовете, която отстъпва на IPS, както и по-лошото време за реакция. Днешните монитори, обаче, не страдат от тези проблеми; ние предлагаме VA панели с бързо време на реакция и дори Quantum Dot технология, която позволява постигане на по-добро качество на цвета от IPS.


В: Какъв тип панел е подходящ за графичен дизайн и видео редактиране?

Точността на цветовете е много важна за графичните дизайнери и затова IPS панелите са препоръчителни за тази категория потребители. Същото важи и за видео редакторите, но те се нуждаят и от отлична резолюция в допълнение, защото това улеснява работата им. Така например, вместо да работят с два монитора един до друг, един за видео и един за софтуерните инструменти, те могат да изберат 34-инчов екран със съотношение 21:9, който позволява всичко да бъде позиционирано на един екран по по-удобен начин.


В: Какво ще препоръчате за компаниите, които искат да повишат производителността на служителите?

Това зависи най-вече от задачата, за която служителите ще използват монитора, но в общия случай е по-добре да се избере панел с flicker-free подсветка и low blue функция. По този начин ще бъде спестено главоболието след много часове, прекарани пред екрана и ще бъдат намалени потенциално вредния за очите спектър от синята светлина. Ако потребителят използва няколко екрана, „безрамковите“ панели са най-добрия избор, тъй като позволяват по-добра интеграция в такива конфигурации.


В: А какво да търсят домашните потребители?

За обща употреба у дома, стандартен Full HD монитор за браузване е напълно достатъчен, но любителите на игрите могат да предпочетат монитор с по-голям екран, на който да играят игри от своята конзола или да гледат видео.
В: Каква е препоръчителната честота на опресняване за типичните домашни и офис ползватели?
60 Hz понастоящем са най-популярния избор сред потребителите – само запалените геймъри ще имат полза от 144 Hz или по-бързи панели. Всъщност през тази година ще пуснем монитори със супер висока резолюция, дори 8K, с ултимативно качество на цветовете, HDR технология, които все така ще работят на 60 Hz, защото няма нужда от повече. В момента няма филми или мултимедийно съдържание, което да може да извлече полза от честота на опресняване над 60 Hz; това е територия само за геймърите.


За MMD

MMD е компания, притежавана изцяло от TPV, основана през 2009 г. в резултат на споразумение за лицензиране на марката с Philips. MMD ексклузивно маркетира и продава LCD дисплеи с логото на Philips в целия свят. Чрез комбиниране на ценностите на марката Philips с производствения опит на TPV, MMD прилага бърз и фокусиран подход за лансиране на иновативни продукти на пазара. MMD обслужва пазарите в Западна Европа, Средния Изток и Африка чрез централата си в Амстердам. Източноевропейският пазар и страните от ОНД се обслужват от локален офис в Прага. MMD работи с всички големи IT дистрибутори и риселъри посредством мрежата си от локални търговски екипи. Центърът за дизайн и разработки на компанията се намира в Тайван.
www.mmd-p.com