Моля, въведете вашето потребителско име и парола.
Изчакайте зарежда се ..
Изчакайте зарежда се ..

5 ситуации, в които се радваме, че телефонът ни е с изкуствен интелект (AI)

2018

12

ян.

 

Ако си мислим, че изкуственият интелект в телефона ни е излишна прищявка, трябва да помислим отново. Представяме 5 ситуации, в които изкуственият интелект ни дава предимствата, които са ни нужни най-много.

 


1. Стартирали сме много приложения едновременно

Този случай е добре познат на всички: Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram, Youtube, Spotify…всички тези приложения са активирани, използват много мощност…Неприятно, но няма какво да се направи, нали? Напротив – има! Всъщност не използваме всички приложения по едно и също време, така че голяма част от тях могат да бъдат изключени или отложени, а ние дори няма да разберем. Ако има начин можем да предвидим точно кога, колко и по какъв начин използваме всяко едно от тях. Изкуственият интелект, поддържан в процесора снабден с изчислителен блок, базиран на невронна мрежа, ни осигурява това. Колкото по-дълго използваме телефона, толкова повече информация събира изкуственият интелект и по-точно знае как да управлява фоновите процеси, за да спести възможно най-много мощност.


2. Включваме и изключваме приложения, превключвайки от една задача към друга

Непрестанно включваме дадено приложение, после друго, изключваме първото и стартираме трето и така нататък…позната дейност. Операционната система на обикновения телефон е силно „изненадана“ от действията ни всеки път. Няма си идея какво ще последва, затова и не може да се подготви, зарежда нови данни всеки път, после ги „освобождава“, активира и деактивира сензорите нужни на даденото приложение. По този начин стартирането отнема повече време, консумира се повече енергия и батерията се изтощава по-бързо. С изкуствения си интелект Mate 10 Pro предсказва какво ще е нашето следващо действие и управлява ресурсите много по-добре, стартира приложенията много по-бързо и спестява доста енергия.


3. Когато е тъмно екранът свети ненужно ярко

Когато около нас е тъмно, яркостта на екрана може спокойно да бъде намалена. Така не само ще редуцираме напрежението върху очите си, но и консумираната енергия ще се намали драстично. Въпреки че задачата за регулиране на фоновото осветление може да се управлява доста добре от традиционния алгоритъм, управляван от външен сензор за светлина, е много по-добре да се използва изкуствен интелект за тази цел. Благодарение на машинното обучение, системата знае не само кое време през деня е, но и какво е времето навън и следователно, какви са най-подходящите условия за осветление. Дори малко редуциране на дребни неща като това, допринасят за факта, че Huawei Mate 10 Pro може да издържи почти два пъти повече от конкурентните устройства.


4. Търсим както досега, но по-бързо и по много по-ефективен начин

Когато имаме нужда да намерим бързо конкретна снимка от интернет, телефонът се подготвя за огромен разход на енергия. Същевременно, обработването на данни чрез използване на невронни мрежи е много ефективно: с подкрепата на ко-процесор с невронна мрежа, Kirin 970 е способен да постигне до 25 пъти по-висока производителност с 50 пъти подобрена ефективност на батерията, сравнено с клъстера от 4 ядра Cortex-A73. Изкуственият интелект, задвижван от невронна мрежа „вижда“ изображенията като нас, „възприема“ ги като цяло и предвижда съдържанието им на базата на ключови характеристики, дори и да няма точно съвпадение с базата данни. Снабден с процесора Kirin 970, Mate 10 Pro може да разпознае 2 000 изображения за 2 пъти по-кратко време от най-бързия конкурентен смартфон!
Дали тези две задачи поставят същото натоварване върху процесора и следователно върху батерията? Разбира се, че не. Затова е полезно да знаем колко дълго ще се използва процесорът и какво ще последва, защото тогава ще е възможно да оптимизираме използването на всички ресурси, например чрез деактивиране на по-бързите ядра на процесорите, които консумират повече енергия или освобождаване на ненужни данни, които изискват допълнителна мощност за поддържане. Само ако можехме да предсказваме бъдещето!...С изкуствения интелект можем – механизмите за машинно обучение могат да си правят заключения от предишните ни дейности, адаптирайки се спрямо нас и пестят много повече енергия с всеки следващ ден.


5. Време е да излезем, а телефонът ни няма батерия

Понякога, въпреки много трикове за пестене на батерия, тя се изтощава. За съжаление може да се случи точно преди да излезем, а не бихме го направили без зареден телефон. За щастие съществува технологията за супер бързо зареждане и чрез нея можем да заредим батерията си до 50% само за половин час. Как е възможно да стане толкова бързо? Разбира се, с помощта на изкуствен интелект. Изисквайки изключителна прецизност и непрестанно наблюдение, процесът на зареждане трябва да бъде изпълнен по начин, който не причинява прекомерно нагряване на клетките, което може да доведе до самозапалване. Способността да се направи оценка и да се предвидят промените е налична благодарение на AI. Затова е възможно да заредим Mate 10 Pro изключително бързо с високо напрежение, като същевременно имаме пълна безопасност.