Моля, въведете вашето потребителско име и парола.
Изчакайте зарежда се ..
Изчакайте зарежда се ..

Поликомп успешно стартира продажбата на новото поколение сървъри на Hewlett Packard Enterprise - HPE ProLiant Gen10

2017

23

окт.

Въпреки че представянето на новото поколение сървъри съвпадна с появата на новия сървърен процесор на Intel - Xeon Scalable Family, това далеч не е единствената причина за обновяването на портфолиото на Hewlett Packard Enterprise. Редица проучвания сред потребителите поставят нови задачи пред разработчиците в Hewlett Packard Enterprise:

- появяват се нов тип натоварвания (обработка на голям обем данни в паметта и висока производителност на дисковата подсистема);

- подобрение на управляемостта на автоматизираните инфраструктурни процеси (преход към управление чрез REST API, интеграция с различни средства за автоматизация на ИТ, поддръжка на шаблони и сценарии);

- нови модели на използване на ИТ-ресурсите (например, финансови услуги и заплащане на база използване на ресурса), а също така и новите заплахи, свързани с информационната безопасност и уязвимост на сървърите на компонентно ниво (BIOS и фърмуер).

HPE ProLiant Gen10 отговаря на всички тези задачи с новите решения, които предлага:

Прозводителност

В основата на увеличаването на производителността на сървъра е собствена технология (разработена от Hewlett Packard Enterprise) под общото название Intelligent System Tuning:

Workload Matching (настройка по предварително настроени задачи) – това е набор от предварителни настройки на сървъра по предварително зададени конкретни задачи. В набора има около 30 предварителни настройки, който засягат фини изменения на конфигурацията на паметта, процесорите, захранването, дисковата подсистема и т.н.

Jitter Smoothing – с включването на тази технология сървърът изглажда «колебанието» в работата на процесора в режим TurboBoost и изглажда спадовете в честотата, за да се отстрани забавянето в обръщането към различните нива на памет, които възникват при рязка промяна на честотата. В резултат, при взискателни задачи имаме повишаване на производителността свръх обичайното в турбо-режим.

Core Boosting – тази технология е достъпна за някои сървъри от генерацията, базирани на процесори Intel Xeon Scalable 6000 и 8000. Предназначена е за повишаване на честотата на активните ядра на процесорите в режим TurboBoost. В резултат може да се поддържа едно ниво на производителност, например при БД, като се използват по-малко ядра – това директно намалява разходите при закупуване на лицензи за БД.

*За активиране на Jitter Smoothing и Core Boosting на един сървър трябва да бъде активиран лиценз iLO Advanced или по-висок. Освен това, Core Boosting не може да работи с всички процесори и конфигурации.

Памeт

В съвременните системи, където обемът на паметта възлиза на стотици гигабайта, вероятността от поява на грешки в някой от чиповете памет е много висока. Затова използването на инструменти за обезпечаване на надеждностta на паметта (RAS) е все по обосновано. Gen10 HPE предоставя още един такъв инструмент – технологията SmartMemory Fast Fault Tolerance (FFT). Активни алгоритми в сървърите HPE постоянно анализират състоянието на чиповете памет. При поява на риск за данните в някоя област на памет-чипа, FFT заделя «резервна» област с обем, равен на проблемния канал памет. В резултат записът и четенето  на данни в защитената област протича цялостно и със зададената пропускливост, като общия обем пада само за тази малка област.
С какво се отличава тази технология, например, от механизма Lockstep с DDDC от Intel, използван в процесорите Xeon E7? В това, че с тънкия контролер HPE Advanced Error Detection и Fast Fault Tolerance, ние понижаваме производителността само при поява на вероятност от загуба на данни и само за малка област от паметта, за разлика от Lockstep, където производителността пада в цялата система с няколко до 50%. С FFT пропускателната способност на сървъра пада средно с не повече от 1%. Тази технология също е уникална за HPE. Като цяло, използването на съвременните RAS технологии в HPE сървърите понижава нивото на «спадовете» в системата на годишна база (Annual Crash Rate) до 85%. Това е още един отговор на въпроса защо HPE паметите се наричат Smart Memory.

HPE Scalable Persistent Memory е сложно решение, изградено на базата на конвенционални модули DDR4 памет за сървъри HPE ProLiant DL380 Gen10 и специален механизъм за защита на RAM от загуба на мощност с NVMe-дискове и резервно захранване (посредством литиево полимерна батерия) в самия сървър. С това устройство можете да съхранявате до 1TB данни в паметта, без да рискувате да ги загубите, когато отпадне захранването, и не на последно място, с помощта на тази технология се увеличава производителността на системата, респективно и скоростта на много приложения.

Във всеки сървър вече могат да се поставят в пъти повече NVMe-диска (например до 20 устройства в DL380 Gen10), като в един и същ дисков слот на сървъра могат да се инсталират и NVMe, и SAS/SATA дискове. Нещо повече, поддържа се и новият дисков формат µFF (micro-Form Factor), като могат да се инсталират два на мястото на един SFF-диск (обем 120GB и 340GB, SATA). µFF SSD могат да бъдат използвани за стартиране или кеширане на цял набор от задачи като икономисват пространство в сървъра за по-обемни дискове, необходими за по-взискателни задачи.

Обновена е и серията контролери. Сега те са по-бързи (до 1,6 млн IOPS на контролер) и могат да работят едновременно в HBA и RAID-режим (едни дискове на контролера в единия режим, други дискове - в другия режим).

iLO 5

Една от най-мощните промени при Gen10 е усъвършенстваната система за отдалечено управление на HPE - iLO 5. Освен по-бързият чип iLO, който ускорява операциите от отдалечена конзола и виртуални дискове, има цял набор от нови възможности:

- Технология HPE Silicon Root of Trust – това е проверка на фърмуера на iLO за наличие на зловреден код или повреда чрез сравнение на контролни суми с физическия чип вътре в iLO системата. Когато фърмуерът на iLO е проверен, технологията продължава с проверка на фърмуера на останалите компоненти, включително и BIOS, за проникване в системата и нарушаване на нейната цялост. При установяване на проблем, iLO може автоматично или при зададена команда да възстанови конкретен фърмуер до последното работно състояние от защитено хранилище, да върне заводските настройки или да не реагира.

Защо е необходимо това? На първо място, фърмуерът на компонентите може да се повреди при процес на ръчен ъпдейт на системата или просто при срив в микросхемата. Второ, анализаторите на вирусни заплахи всяка година откриват все по-сериозни уязвимости във фърмуера и други сървърни кодове на ниско ниво. Това ниво практически не се контролира от стандартните антивирусни програми и затова заплахата, която се крие там, е сериозна.

Уникалният подход на HPE тук е:

а) пълен контрол над процеса на производство на фърмуера на компонентите: всички компоненти с марката HPE имат или специално разработен, или проверен и доставен специано чрез каналите на HPE фърмуер, и започвайки с Gen10, представляват своеобразен цифров подпис.

б) само HPE разработва и произвежда собствена система за управление на iLO - от софтуера до микросхемите, благодарение на което може да вгради в тях свое средство за проверка на фърмуера.

Още едно малко, но полезно подобрение на безопасността – датчик за отворен корпус на сървъра, при чието сработване iLO може да блокира работата на сървъра до изясняване на причината за инцидента.

Функционалното подобрение в iLO 5 - включващо средство за настройка на сървъра, включително RAID настройки, с название Intelligent Provisioning – може да бъде стартирано направо от конзолата на