Моля, въведете вашето потребителско име и парола.
Изчакайте зарежда се ..
Изчакайте зарежда се ..

БЮДЖЕТНИЯТ ГЕЙМИНГ РУТЕР - ASUS RT-AC68U

2017

5

апр.


Рутерът е в центъра на нашата домашна мрежа

Някой може да мисли погрешно, че всеки стар рутер ще върши работа, но на практика рутерът е критичният компонент в модерния дом. Множеството устройства и нарастващите изисквания за пропускателна способност натоварват рутера, мрежата и Интернет връзката до техните граници. Когато става въпрос за PC гейминг, рутерът е под голямо натоварване. Ако сте похарчили сериозна сума за гейминг платформа, следващата стъпка е да намерите рутер, който да отговаря на производителността. Рутерът трябва да се справи не само с ежедневните ни задачи, но и с бъдещи изисквания на 4K видео, стрийминг и VR.

Докато всеки PC потребител се нуждае от рутер, геймърите имат по-специални нужди в тази област. Някои геймъри са на мнение, че всички игри трябва да се играят чрез кабелна връзка. Това със сигурност е идеалната ситуация, но е факт, че не всеки във всеки един момент иска да е свързан към кабелната мрежа и тук е мястото, където мрежовият хардуер може да доведе до реална промяна.

Точно както вашият компютър се нуждае от правилните части (най-вече модерна графична карта), за да се справя с игрите, същото важи и за рутера. Рутерът има много характеристики, като пропускателна способност (кабелна и безжична), възможност за включване на дисково устройство за съхранение на данни, аспекти на сигурността и много други, но не всички са специфични за гейминг нуждите.

Основната функция, която гейминг рутерът трябва да включва, е Quality of Service settings (QoS). Това помага да се даде приоритет на гейминг трафика над друго съдържание, което гарантира гладка честота на кадрите по време на игра. Това помага и когато други хора в мрежата използват честотната лента, като стрийминг видео или изтегляне на файлове на игра.

Като обща препоръка, ако вашият рутер е 802.11n или по-стар безжичен, е време да видите какво модерният рутер може да направи за вашата мрежа, за да повиши скоростта. В по-долните редове ще ви представим най-добрия бюджетен рутер, подходящ за гейминг.

Защо Asus RT-AC68U

Този рутер разполага с AC1900 скорости (N600/AC1300), които са доста стандартни в този сегмент. Рутер с матов черен вертикален корпус, с три антени, които могат да бъдат позиционирани. Нищо от дизайна не показва, че е гейминг хардуер. Не заема много място и е удобен за монтаж на стена. На задната част на рутера са разположени четири стандартни Gigabit LAN порта плюс порт за Интернет връзка, два USB порта (един USB 2.0 и един USB 3.0), както и бутон за включване. На лицевата страна има разположени сини LED индикатори - за бутона за включване, два за Wi-Fi мрежата, четири за LAN портовете, един за WLAN порта и два за USB портовете.


 

Asus RT-AC68U има 3 x 3 антени. Разполага с двуядрен процесор с тактова честота 1.4 GHz, 256 MB оперативна памет с 128 MB флаш памет. В допълнение, рутерът може да функционира като удължител или точка за достъп, което дава допълнителна гъвкавост в настройката на мрежа. Настройката се извършва чрез интерфейса на браузъра. Веднага след като връзката е установена, Asus RT-AC1900U индикира, че не работи с последната версия на фърмуера и можете да изтеглите и да актуализирате до по-нова версия.

Интерфейсът на софтуера на  RT-AC68U е особено стабилен, като същевременно се използва с лекота. Например, настройките могат да бъдат контролирани чрез Asus приложението за смартфони или таблети. QoS настройките разрешават не само клиентски устройства да бъдат определени измежду пет нива (най-високо, високо, средно, по подразбиране и най-ниско), но в допълнение, уеб трафикът може да даде приоритет на базата на общи категории, включително игри или по-малки елементи сред шест категории, както можете да видите от изображението горе. Има и обичайните функции, включително включване на външно сторидж устройство чрез USB порт, VPN, анализ на трафика, алтернативен DNS, гост мрежа и родителски контрол.

Виж видео: ASUS QOS софтуер